*Nettavisen* Nyheter.

Sp vil styre sykehusene

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Sp-leder Liv Signe Navarsete vil ha mer politisk styring med sykehusene. Hun foreslår fireårsplaner lokalt og sentralt.

24.03.09 06:38

Oslo (ANB): - Vi må ta igjen kontrollen over sykehusene, sier Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

På Sp-landmøtet til helgen vil hun gå inn for en snuoperasjon i helsevesenet.

– Sykehusene må styres av folkevalgte organ både lokalt og sentralt. Politikerne må få flertall i helseforetakenes styrer, sier Navarsete.

Planlegging
– Stortinget må vedta helseplaner for fire år av gangen, legger hun til. Som samferdselsminister er Navarsete inspirert av langtidsplanleggingen i Nasjonal transportplan.

Sp-lederen går inn for at Stortinget allerede i mai-juni hvert år skal legge foreløpige rammer for hva helsesektoren får å rutte med året etter, slik at sykehusene slipper å måtte vente i uvisshet til statsbudsjettet kommer i oktober.

– Også regionalt må helseforetakene utarbeide fireårsplaner som rulleres hvert år, sier Navarsete.

Store svakheter
Hun mener det er store svakheter ved sykehusreformen som ble innført da staten tok over eierskapet til sykehusene i 2002. Navarsete innser at det blir vanskelig å tilbakeføre eierskapet til fylkeskommunene, men hun vil i det minste ta tilbake den politiske kontrollen over helseforetakene.

– Sykehusene kan ikke fortsette å seile sin egen sjø. Vi må evaluere reformen og legge om foretaksmodellen, sier hun.

Navarsete er bekymret over den voldsomme veksten i sykehusenes utgifter.

– Sykehusbudsjettene har blitt doblet på seks år. Slik kan det ikke fortsette, sier hun og viser til at det i år skal brukes over 100 milliarder kroner ved landets sykehus.

Vekst lokalt
– Størstedelen av den økonomiske veksten må nå komme i primærhelsetjenesten ute i kommunene. Den nye samhandlingsreformen må bli en lokal helsereform. Vi i Senterpartiet ønsker en gedigen desentralisering der det blir mer ressurser og økt kompetanse lokalt. Det vil for eksempel være lønnsomt for samfunnet og best for nyrepasienter å få dialysebehandling lokalt i kommunen, sier Navarsete.

Hun mener at det må satses enda mer på å forebygge helseskader.

– Hvis vi forebygger sukkersyke, så unngår folk for det første å bli syke og så sparer samfunnet i tillegg utgifter, sier Navarsete.

Flere fastleger
Hun mener det må bli mange flere fastleger ute i kommunene. I tillegg ønsker hun enda bedre lokal innsats innenfor psykiatri og rusbehandling.

– Den forrige helsereformen og Frps modell har en innebygd mekanisme som gjør det lønnsomt at folk er syke. Sykehusenes inntekt blir her avhengig av hvor mange pasienter de behandler. Jo flere som behandles, jo høyere blir inntekten. Nå må vi i stedet lage et system der det lønner seg å være frisk, sier Navarsete. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.