*Nettavisen* Nyheter.

Sponheim har klokkertro på seier

Foto: Ingvild Jensen/TV 2 Nettavisen

Venstre-leder Lars Sponheim anslår at sjansene for at Venstre kommer inn på Stortinget etter valget er 90 prosent.

23.06.05 21:27

Venstre har ikke ligget over sperregrensen på målingene til TV 2 og VG siden januar 2002. Da fikk Sponheims parti en oppslutning på 4,0 prosent på partibarometeret til TNS Gallup.

Partiet har med få unntak ligget under sperregrensen på alle meningsmålinger de siste årene. På juni-målingen til TV 2 får Venstre en oppslutning på tre prosent. Men Sponheim er optimist, og viser til at svært mange velgere først bestemmer seg helt mot slutten av valgkampen.

- De siste tre dagene skal vi ta halvparten av velgerne, sier han.

Under partilederens oppsummering av den siste fireårsperioden fastslo han at Venstre er nøkkelen til en fortsatt borgerlig regjering. Han viste til at statsminister Kjell Magne Bondevik på Sem i går bekreftet at KrF ikke blir med i en regjering med bare ett sentrumsparti.

- Det står og faller med Venstre. Sannsynligheten for at vi skal klare det, er over 90 prosent, anslår Sponheim.

Ingen vinnersaker
Valgforsker Anders Todal Jensen kaller Sponheim en profesjonell optimist etter partilederens matematiske beregninger. Venstre ligger ikke langt unna sperregrensen, medgir han, men heller malurt i begeret.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det det handler om først og fremst er om noen av de sakene venstre knytter seg sterkt til vil dominere valgkampen. Vi har sett at partier kan doble og tredoble sin oppslutning hvis de har fått sine saker på dagsorden. Spørsmålet er om Venstre har slike saker på dagsorden, sier Todal Jensen.

Svaret fra valgforskeren gir ikke grunn til samme optimisme for Venstre som den Sponheim gir uttrykk for. Han peker på at Venstre ikke med på skolebølgen, markerer seg dårligere enn andre partier når det gjelder helse- og omsorg, kjemper med Frp om å være best på småbedriftene og har en tøff politisk motstander i SV når det gjelder miljø.

- Venstre har ikke noen opplagte vinnersaker, så jeg tror Sponheim er vel optimistisk, sier Todal Jensen.

Sponheim mer moden
Analysene av stortingsvalget 2001 viste at Sponheim personlig ikke trakk velgere til partiet.

- Vi fant ingen indikasjoner på at han var noen stor magnet, sier valgforskeren.

Men Sponheim gir inntrykk av at han har dempet seg, og modnet mer som politiker den siste perioden, noe han kan tjene på, mener Todal Jensen.

Krumsprang fra Hagen
Venstre-ledelsen presenterte torsdag sitt politiske regnskap. Partiet lovet i 2001 at en stemme på Venstre er den beste garantien for en ny regjering – uten Arbeiderpartiet, uten Fremskrittspartiet.

- Det er oppfylt hundre prosent, sier Sponheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvild Jensen

I likhet med lederne for de andre regjeringspartiene, listet Sponheim opp en rekke grunner til at Frp og Carl I. Hagen må holdes utenfor regjeringskontorene. Sponheim omgikk spørsmålet om han står fast ved at Hagen er stueren.

- Jeg har aldri sagt at Carl I. Hagen på alle områder er stueren, parerte han, og sa at det er Frp som parti han har omtalt.

Sponheim mener Frp er uberegnelig så lenge Hagen styrer, og foretar stadig nye krumspring.

- Jeg håper og tror på at Frp blir mer forutsigbart under Siv Jensen, og at det da skal bli lettere med sak- til sak-samarbeid, og mindre krumspring enn det vi har sett fra Carl I. Hagen nå, sier Sponheim.

Her finner du Venstres politiske regnskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag