RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sponheim vant EU-kampen

Sist oppdatert:
MOLDE (TV 2 Nettavisen): Lars Sponheim gikk seierende ut av EU-thrilleren i Venstre.

Ungdommen og nestleder Olaf Thommesen fikk ikke flertall for at partiet skulle snu og si ja til norsk EU-medlemskap.

Med knappest mulig margin 86 mot 81 stemmer vedtok Venstre å programfeste at Norge ikke skal søke om EU-medlemskap i neste Stortingsperiode. Men mindretallet var langt større enn ventet.

Lettet Sponheim
Partileder Lars Sponheim var tydelig lettet over at han vant avstemningen, og fikk gjennomslag for sitt syn i EU-saken.

- Jeg er tilfreds med at det var et flertall som delte mitt syn, men jeg har respekt for at det var et stort mindretall, sa partileder Lars Sponheim til TV 2 rett etter at resultatet var lest opp.

Han sier det viktigste med Venstres EU-nei er at en ny Stortingsgruppe skal respektere et råd gitt av det norske folk.

- Nå har Venstres landsmøte gikk folket det råd å stemme nei, men ja-folk har også god støtte for et råd fra mange i denne salen, sier Sponheim.

Skuffet ungdom
Unge Venstre satset knallhardt på å få partiet til å snu i EU-saken. Derfor var Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen naturlig nok svært skuffet.

- Det var fryktelig skuffende, det var close, men fryktelig skuffende sa Michelsen til TV2, mens det knappe flertallet klappet heftig.

Hos det store flertallet av delegatene stod skuffelsen til å lese i ansiktene.

- Jeg er glad jeg er leder i Unge Venstre som er et ja parti. Det blir virkelig vanskelig å være Venstremann i denne saken. Vi har ingen god europapolitikk nå, vi får prøve igjen om fire år, sa Michelsen.

Kjemper videre
Den eneste i partiledelsen som sa klart ja til EU, var nestleder Olaf Thommesen. Også han var fryktelig skuffet over resultatet, men overrasket over hvor jevn avstemningen ble.

- Det var synd men på en anne side å tape med så få stemmer på et standpunkt hvor vi tradisjonelt har vært har vært et nei-parti, det er mer enn en halv seier, sa Thommesen til TV 2 etter avstemningen.

Han lover at han kommer til å være en markert ja-mann i partieldelsen fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere