*Nettavisen* Nyheter.

Sponheims wonderboy

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Ola Elvestuen (40) er klar til å bli Lars Sponheims nestkommanderende.

11.04.08 09:29

- Det er klart dette er en spennende tid i Venstres historie å bli valgt til nesteleder på. Vi har medlemsvekst, vi har gjort flere gode valg og det er mye politisk utvikling i partiet, sier Elvestuen til Nettavisen.

Lørdag blir han med all sannsynlighet valgt til ny andre nestleder på Venstres landsmøte på Sundvolden i Buskerud. Det er første gang på mange år at det ikke har vært bitter lederstrid i det borgerlige sentrumspartiet.

Angrep Thommessen
I fjor langet Venstre-leder Lars Sponheim hardt ut mot nestleder Olaf Thommessen før partiets landsmøte. Sponheim hevdet at Tommessen manglet stayer-evne, og at han ikke var noen naturlig kronprins i partiet.

Thommessen, som i 2005 var borte fra politikken i ett år etter å ha blitt rammet av hjerneslag, svarte at han ikke hadde noen planer om å trekke seg. Så ble det kjent at lånt penger fra morens minnefond, for å betale restskatt, og han ga beskjed om at han ville trekke seg som nestleder.

Nå er tonen en annen fra Sponheim:

- Jeg har aldri gått til et landsmøte med så stor frimodighet, og føler at jeg kan se alle inn i øynene. Jeg har aldri vært på et landsmøte der det er så god harmoni som nå, sier Venstre-lederen.

Singel
Elvestuen, som nylig ble singel, har lenge vært sett på som et frisk pust i politikken. Han er den mest sentrale politikeren i Oslo Venstre, og ble valgt til leder bare få måneder etter at han meldte seg inn i Venstre i 1994.

- Jeg ble valgt til leder for St.Hanshaugen-Ullevål Venstre på årsmøtet i januar 1995, smiler han.

Senere ble han leder i Oslo Venstre og gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre. Nå er han er leder for byutviklingskomiteen og Venstres programkomité.

Det eneste som kan skape bølger i partiet, er at det er trangt om plassen på partiets Oslo-benk. Lars Sponheim har gjort det klart at den som skal overta etter ham må sitte på Stortinget. Men der sitter allerede første nestleder Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum. Venstre har aldri hatt flere en to representanter fra Oslo på Stortinget.

Les også: Dørum kan velte Elvestuen

Totning
Elvestuen vil ikke kommentere om han har ambisjoner om å bli leder i Venstre.

- Først må jeg bli valgt som nestleder, sier han.

Totningen, som flyttet til Oslo for å studere (men som ikke fullførte hovedfaget i historie), tar det ikke ille opp at Lars Sponheim har gjort det klart at den såkalte Oslo-modellen er uaktuell å gjennomføre på riksplan. I Oslo støttet Venstre at Frp og Høyre dannet byråd sammen, mens de selv sitter som vippeparti i bystyret.

- Jeg enig i alle Sponheims garantier. Men det viktig å huske at vi ikke vipper noe i Oslo, vi kjører ren Venstre-politikk. Det framstilles ofte som om Venstre er enig i bystyresituasjonen, men det er vi definitivt ikke. Det er Høyre som har gjort sine valg, sier Elvestuen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag