*Nettavisen* Nyheter.

Stabell vil ha fotlenker

SVs forslag om å sette fotlenker på voldsmenn får støtte fra Advokatforeningens leder, Harald Stabell.

02.08.05 17:19

- Det høres interessant ut, og er noe man eventuelt bør se nærmere på, sier Stabell til TV 2 Nettavisen.

SV vil at menn som utøver familievold skal bli påsatt en elektronisk fotlenke, som varsler den han er ilagt besøksforbud i forhold til dersom han kommer for nær.

- At voldsutøveren bryter et besøks- eller kontaktforbud, kan være en inngang for hvem som skal ha en slik lenke, sier SVs justispolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, til VG.

Stabell mener at dersom retten har slått fast at det har skjedd et brudd på besøksforbudet, kan bruk av elektronisk overvåkning være en rimelig reaksjon.

- Mulighet til å kontrollere
- Når det er knyttet til besøksforbudet, slik at det blir en straffereaksjon i stedet for tradisjonelle reaksjoner som fengsel eller bøter, går dette ikke i urimelig grad ut over den som blir pålagt overvåkningen. Poenget med besøksforbudet er jo at den dømte ikke skal oppsøke vedkommende. På denne måten har man mulighet til å kontrollere at forbudet overholdes, og til å varsle politiet dersom det blir brutt, sier Stabell.

Dersom noen blir påsatt elektronisk fotlenke i stedet for å dømmes til fengsel, er det åpenbart positivt, mener Stabell.

- Man vil vel heller ha fotlenke enn å sitte inne, så det er positivt for den det gjelder samtidig som beskyttelsen av fornærmede blir ivaretatt, sier han.

- Inkonsekvent
- SVs forslag om å sette elektroniske fotlenker på voldsmenn, er i Frps ånd, mener Per Sandberg. Han har tidligere foreslått at det skulle vurderes å ha elektronisk overvåkning på enkelte asylsøkere. Det tok SV fullstendig avstand fra.

- SV avviser å overvåke illegale innvandrere, men mener det kan godtas for voldelige menn. Jeg synes det er interessant og artig at dette nå kommer opp i valgkampen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han synes imidlertid det er et godt forslag å overvåke voldsmenn.

- Men nå fremstår jo jeg som langt mer konsekvent enn SV, legger han til.

- Kan bli sovepute
- Voldelige menn blir ikke kurert av en elektronisk fotlenke. Vi er redd dette kan bli en sovepute, sier Arbeiderpartiets justispolitiske Gunn Karin Gjul og avviser Thorkildsens forslag. Ap vil heller ha en sterkere satsing på politiet og andre instansers forebyggende innsats mot vold i hjemmet.

Gjul viser til at forslaget tidligere er fremmet av SV, men avvist av et flertall i Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.