RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig færre vil ha Jens som statsminister

(Flickr/SMK)
Sist oppdatert:
Hver tredje velger ønsker at Jens Stoltenberg (Ap) fortsetter som statsminister etter stortingsvalget i høst.

For tre måneder siden ville nesten halvparten av de spurte at han fortsetter.

Stoltenbergs oppslutning har falt 7 prosentpoeng, fra 43 prosent i mars til 36 prosent i juni, viser en måling som Respons Analyse har utført for Aftenposten.

Samtidig svarer 50 prosent av de spurte at de vil ha Høyre-leder Erna Solberg som statsminister etter valget. Solbergs oppslutning var den samme i mars.

– Dette er jo veldig hyggelige tall og et resultat av at mange velgere ønsker seg ny politikk. Selve statsministermålingen er et symbol på den politiske utviklingen, sier Solberg til avisen.

Stoltenberg har ikke kommentert saken, men Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen påtar seg det ansvaret. Han minner om at det er tre måneder igjen til valget.

– Vi har hatt lav oppslutning før valgkamper tidligere, og jeg minner om at det ikke var mange ganger vi hadde flertall på meningsmålingene mellom 2005 og 2009. Men vi vant valget. Nå gjelder det å diskutere politikk og få fram hva vi står for, og hva et alternativ betyr, sier Johansen.

Partisekretæren regner med en svært intens valgkamp fra første uken i august. Stoltenberg har en veldig sterk posisjon i folket og har tidligere vist seg som en formidabel valgkamppolitiker, mener Johansen.

Høyre troner på Oslo-måling
Høyre får en oppslutning på 34,5 prosent i Oslo på en meningsmåling som Sentio har utført for Klassekampen. Det er 12,9 prosentpoeng høyere enn det partiet fikk i hovedstaden i valget i 2009.

Arbeiderpartiet har i samme periode falt. Ap får nå 26 prosent, ned 9 prosentpoeng fra valget i 2009, ifølge Sentios Oslo-måling for Klassekampen.

Utslagene er noe mindre for de øvrige partiene. Fremskrittspartiet faller i samme periode 4 prosentpoeng til 13,6 prosent. Venstre går fram 2,3 prosentpoeng til 8,7 prosent og Kristelig Folkeparti faller 0,5 prosentpoeng til 2,2 prosent.

Sosialistisk Venstreparti har tapt 3,3 prosentpoeng fra valgresultatet og fram til nå, og må nøye seg med 6,9 prosent på den nye målingen. Senterpartiets graf på målingen er svært flat. Partiet får støtte fra 0,5 prosent av de spurte i hovedstaden, en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng fra valgresultatet i Oslo i 2009. Rødt har i samme periode falt 1 prosentpoeng til 3 prosent, mens det ferskeste av partiene – Miljøpartiet De Grønne (MDG) går fram 3,4 prosentpoeng til 4 prosent.

Hvis partimålingen for Oslo blir valgresultat til høsten, kan MDG kapre ett stortingsmandat. Det kan også SV og KrF. Venstre har to mandater innen rekkevidde. Fremskrittspartiet kan få tre mandater, Arbeiderpartiet fem, og Høyre seks mandater. Partiene Rødt og Sp ville ikke ha fått noen mandater fra Oslo dersom målingen var valgresultat.

Feilmarginen på målingen er inntil 3,7 prosent.
Erna Solberg har fått livvakt igjen

Høyre-leder Erna Solberg har igjen fått livvakt, som den eneste av partilederne bortsett fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap), skriver Bergens Tidende.

Etter det avisen får opplyst, har Solberg siden midten av forrige uke hatt livvakt-beskyttelse. Hun følges når hun opptrer i det offentlige rom utenfor hjemmet og Stortinget. Hun har ikke kommentert saken selv. Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes ønsker ikke å gi noen kommentarer.

Det er ingen konkrete trusler som gjør at hun har fått livvakt, skriver Bergens Tidende. Derimot skyldes det at hun er statsministerkandidat, og av mange allerede regnet som Norges neste statsminister.

Solberg har imidlertid også tidligere hatt livvakter. I 2003 fikk hun livvakt etter å ha mottatt drapstrusler fra en asylsøker som ville drepe henne fordi han mente hun var ansvarlig for utvisningsvedtaket hans. Mulla Krekar har blitt dømt for å ha drapstruet henne i 2010.

Med unntak av Stoltenberg er det ingen andre partiledere som har livvaktbeskyttelse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere