RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten verst på purring

(Scanpix)
NRK og andre statlige virksomheter er torpedobransjens verstinger.

(NA24-KOMMENTAR): De fleste sier seg fornøyd med at kulturminister Trond Giske satte foten ned etter at NRK hadde sendt ut lisensregning med ti dagers betalingsfrist, midt i fellesferien.

Mange så nok det hele som et sleipt triks for å sørge for at mange av lisensbetalerne uforvarende endte opp med et purregebyr på 165 kroner i tillegg til den vanlige lisensen.

Men selv om NRK tar rev i seilene og gir en ekstrafrist frem til 11. august, endrer det ikke på det faktum at staten opererer med helt urimelige betalingsbetingelser i forhold til det private bedrifter kan gjøre.

Dyrt hos staten
Private bedrifter kan maksimalt legge på et purregebyr på 57 kroner. Et slikt krav kan først fremmes 14 dager etter betalingsfristen.

NRK slår altså til med 165 kroner, 15 prosent av det du skulle betalt. Men det er ikke enestående i staten.

Betaler du ikke årsavgift på bilen i tide, får du 250 kroner i tilleggsavgift. Statens lånekasse for utdanning klasker umiddelbart på et gebyr på 280 kroner.

Og staten er en relativt kontant pengeinnkrever. Betaler du ikke årsavgiften, klipper de rett og slett skiltene av bilen din.

Forskjellsbehandler
Selvsagt skal man gjøre opp for seg, men det skal man også gjøre i forhold til private kreditorer.

Dagens ordning fører etter alt å dømme til at den som sliter med slunken konto, velger å betale de offentlige regningene og lar de private vente litt, og mange private bedrifter har langt dårligere likviditet enn staten.

Det er svært vanskelig å forstå hvorfor staten selv kan ta tre, fire og fem ganger så høye gebyrer som den lar private får lov til.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Slik spår du oljeprisen
Frykt for supermanns helse
Skattemasochistene
Nerdeskoler
Vekst uten Vesten

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere