RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsråd i hardt vær

Sist oppdatert:
Lars Peder Brekk (Sp) er ute å kjøre etter at hans selskap fikk 3,7 millioner kroner av staten for å skape arbeidsplasser i hjemkommunen Vikna. Brekk eide selv tre av gründerbedriftene som fikk hjelp.

Tre av gründerbedriftene som fikk hjelp var eid eller drevet av Brekk selv, skriver VG. Ifølge et hemmeligstemplet dokument, skal Brekk ha rapportert svært mangelfullt om virksomheten i selskapet Innovasjon Rørvik AS (Iras). Brekk eier 76 prosent av aksjene i selskapet.

Stoppet utbetalinger
Det statlige vekstforetaket Selskapet for industrivekst (Siva) stoppet alle utbetalingene brått i mars 2005. Saksbehandlerne i Siva ønsket ikke lenger å forlenge kontrakten om statsstøtte med Brekk.

Siva mener at det hemmelige dokumentet er «intern kommunikasjon,» og vil ikke gi innsyn i dokumentet. Ifølge VG skal det være dette dokumentet som er årsaken til at utbetalingene har stoppet.

Det Siva ga Lars Peder Brekk støtte til, var å drive en slags inkubator. Inkubatoren skal gi råd og veiledning til folk som starter nye bedrifter.

Informasjonsdirektøren i Siva, Tor Bjøru, bekrefter at avtalen mellom Siva og Iras ble avsluttet på grunn av manglende resultater og utilfredsstillende rapportering fra inkubatoren til Siva.

- Hvis Siva sier at det har vært mangelfull rapportering, så erkjenner vi at vi ikke har flinke nok. Jeg mener fortsatt at vi rapporterte det vi skulle og kunne. Vi la ikke skjul på noe, sier Brekk til VG.

Dermed kan Iras, hvor Brekk er styreleder, hovedeier og daglig leder, ha fått utbetalt støtte på feilaktig grunnlag.

Ifølge VG har kun ett av ti selskaper i Innovasjon Rørvik AS skapt arbeidsplasser i regionen. Øvrige selskaper har tilnærmet ingen virksomhet eller har flyttet ut.

Brekk ble statsråd og fungerende leder i Sp da Åslaug Haga trakk seg i juni.

Krever offentliggjøring av dokumentet
Både Erna Solberg (H) og Lars Sponheim (V) mener at Brekk bør bidra til at dokumentet offentliggjøres.

- At Siva ikke er villig til å vise disse dokumentene er uheldig for Brekk og skaper grunnlag for mistanker. Alt rundt dette burde bli offentliggjort , sier Lars Sponheim til VG.

Erna Solberg tror at Rørvik ble for lite for Brekks inkubatorvirksomhet. Sponheim synes heller ikke det er merkelig at Brekk er medeier i et selskap som er tatt opp i hans egen inkubator.

Han mener at det finnes noen initiativtagere i små lokalsamfunn som bidrar med det de kan.

Kritikk fra Riksrevisjonen
Brekk er tidligere blitt kritisert for sammenblanding av roller. Fra høsten 2001 til 2004 var Lars Peder Brekk styreleder i Helse Nord-Trøndelag. Samtidig som han var styreleder, ble han leid inn som konsulent til helseforetaket gjennom sitt private firma Innovasjon Rørvik «inntil to dager i uken». Det førte til at Brekk fakturerte sykehuset som han var styreleder for 820.000 kroner.

Riksrevisjonen gransket Brekks økonomiske disposisjoner i denne saken. Konklusjonen til Riksrevisjonen var at dette var «en praksis som ikke innbyr til tillit i befolkningen». Brekk forklarte at han påtok seg oppgaver som tilsvarte oppgavene til en arbeidende styreleder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere