RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jens Stoltenberg sa han ble overrasket da USA og Tyskland ønsket ham som NATO-leder, men han har drømt om jobben i noe tid.
Jens Stoltenberg sa han ble overrasket da USA og Tyskland ønsket ham som NATO-leder, men han har drømt om jobben i noe tid. Foto: Virginia Mayo (Ap)

Stoltenberg diskuterte NATO-jobb allerede i 2011

Kom ikke helt overraskende på Stoltenberg likevel.

Jens Stoltenberg diskuterte mulighetene for toppjobben i NATO med Jonas Gahr Støre allerede i 2010, framgår det av den uautoriserte biografien «Seierherren» om Støre.

Da det ble kjent at Stoltenberg var kandidat til NATO-toppjobben i mars, var oppfatningen at den daværende Ap-lederen ble tatt på senga da den tyske forbundskansleren Angela Merkel ringte ham høsten 2013 og la fram jobbtilbudet.

Men i biografien om Jonas Gahr Støre, som Ståle Wig har skrevet, siterer han en kilde i Arbeiderpartiets sentralstyre som forteller at Stoltenberg og Støre diskuterte mulighetene for jobben som generalsekretær i NATO allerede i 2010, skriver Klassekampen.

Det var året før Norge deltok i omfattende bombing av Libya, et krigsengasjement som er blitt trukket fram som avgjørende for Stoltenbergs NATO-kandidatur. Under Stoltenbergs ledelse slapp norske fly nesten 700 bomber over Libya.

Wig skriver i boken at det er «naturlig å anta at Stoltenberg og Støre flere år før krigen i Libya hadde sett for seg hvilke posisjoner de senere kunne innta nasjonalt og internasjonalt».

– Norges svært aktive deltakelse i Libya-intervensjonen var åpenbart viktig for Jens Stoltenbergs kandidatur da NATO skulle velge en ny generalsekretær, sier forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse til avisen.

Stoltenbergs rådgiver Trude Måseide avviser imidlertid at mulighetene for NATO-jobben ble diskutert i 2010, og også at utsiktene til toppjobben var en del av motivasjonen for å gå til krig mot Libya. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere