Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg har søkt avskjed

Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Kong Harald har godtatt avskjedssøknaden fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Kongen ba i det ekstraordinære statsrådet regjeringen fortsette som forretningsministerium inntil ny regjering er dannet.

Nå er det ventet at kong Harald kontakter Høyre-leder Erna Solberg og ber henne danne ny regjering.

Knappe ni minutter etter klokka 13 kom Stoltenberg ut fra Slottet etter å ha søkt kongen om avskjed.

Stoltenberg hadde hele sitt mannskap med seg til det ekstraordinære statsrådet på Slottet.

Styrt i åtte år
Jens Stoltenberg har styrt skuta Norge i åtte år som statsminister for de rødgrønne. Han tok beina fatt fra representasjonsboligen i Parkveien til Slottet for å søke kong Harald om avskjed.

- Jeg skal si «Deres majestet ...», sa statsminister Stoltenberg til journalister om hvordan han ville formulere seg i møtet med kongen.

Åpenlys munter
En åpenlys munter Stoltenberg brukte sine siste minutter som ordinær statsminister til å fortelle pressefolk som omkranset ham på den korte spaserturen, at han nå gleder seg til å bli mer alene, uten konstant å ha sikkerhetsvakter rundt seg.

- Jeg gleder meg til å kjøre bil alene, uten sikkerhetsfolk, sammen med Ingrid, og til å høre musikk i bilen, sa han blant annet.

Advarer mot å følge i Sveriges fotspor
Stoltenberg påpeker at hans regjering har bidratt til å gjøre Norge til et mer rettferdig og mangfoldig land. Han frykter den nye regjeringen vil reversere mye av dette arbeidet.

- Norge er et land med langt mindre forskjeller enn mange andre land. Likevel finnes det sterke krefter i landet vårt som ønsker større forskjeller. Se bare på Sverige. I 2005 var graden av ulikhet mellom svenskene liten. Nå er de blant OECD-landene der det er størst ulikhet mellom folk, sa Stoltenberg da han møtte pressen mandag ettermiddag.

Han viste til at de rødgrønne har arbeidet hardt på mange områder og har laget en huskeliste med de 100 viktigste sakene.

- Blant annet har vi fått mer rettferdighet, landet er mer mangfoldig og skapende, arbeidsløsheten er lav. Vi har gjennomført en moderne familiepolitikk; full barnehagedekning, flere uker med pappaperm, rett for homofile til å gifte seg og kulturløftet. Og så har den norske økonomien gått godt, sa statsministeren og understreket at god økonomi er avgjørende for omfordelingen.

- At vi har så mange innvandrere i arbeid, sier mye om hvor godt vi har lyktes med integreringen, la Stoltenberg til.

Foto: Junge, Heiko

Blomster
På Slottsplassen ble Stoltenberg blant annet møtt av en del mennesker som ville se ham, og gi sine hilsninger, i forbindelse med regjeringsskiftet.

En mann ga den avtroppende statsministeren en blomsterbukett og takkekort med påskriften: «Den 22. juli så vi en statsmann som kunne hjelpe oss i den verste tiden vi har hatt».

Erna inn
Erna Solberg (H) kjørte like før klokken 14 ut fra Slottet. Der har hun blitt bedt om å danne ny regjering av kong Harald.

Norges kommende statsminister, Erna Solberg, kom like før 13.30 til Slottet i bil.

(©NTB)

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!