*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg mintes angrepet på Utøya

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

For første gang siden 2011 talte statsminister Jens Stoltenberg under AUFs sommerleir.

05.07.13 12:45

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg mintes terroren på Utøya da han snakket til de engasjerte ungdommene på årets AUF-sommerleir på Gulsrud, ikke langt fra åstedet for angrepet.

- Det som gjør AUF ekstra flott, er at dere er opptatt av grunnleggende spørsmål i vår tid. I over 100 år har AUF sett mot verden og engasjert seg for rettferdighet, frihet og fred. 22. juli 2011 så verden mot AUF. De så terrorens fryktelige ansikt, men de så også noe annet. De så et AUF som ikke ropte på hevn, men som sto fast på sine verdier. De så et AUF som ble et forbilde, og det skal dere være stolte av i dag, sa Stoltenberg til den solfylte gressletta, som er et av symbolene som følger Ap-ungdommene fra Utøya til Gulsrud.

Ap som ja-parti
Stoltenberg presenterte Ap som et «Ja-parti» da han ildnet AUF-erne til valgkamp.

- Budskapet er at for å si ja til noe, må du også si nei til noe annet. Jeg har for eksempel aldri møtt en politiker noe sted som ikke er for god eldreomsorg, men jeg har møtt politikere som ikke har råd til god eldreomsorg – fordi de har brukt opp pengene på skattelettelser eller noe annet, sier Stoltenberg til NTB.

I talen ramset han opp flere eksempler på hva Ap sier nei til, for å kunne si ja til det de vil.

- Vi går til valg på en politikk som skal forsterke og forbedre velferdssamfunnet. Valgkamp handler om å velge, og vi skal si ja til å føre en fortsatt ansvarlig politikk – slik at vi også kan si ja til å ansette flere i helsevesenet, investere i bedre medisinsk utstyr og utdanne flere lærere, sier statsministeren til NTB.

- Det er også et viktig poeng at vi sier ja til mer likestilling, slik også Eskil var inne på i sin tale. Derfor sier vi ja til pappapermisjon og nei til mer kontantstøtte. Det er også et viktig veivalg, sa Stoltenberg.

Alvorlig i Egypt
Under størsteparten av talen rettet Stoltenberg blikket ut over landets grenser.

- Internasjonale politiske spørsmål får liten oppmerksomhet i valgkampen, men dette var en fin anledning siden AUF er spydspissen i arbeidet for en bedre verden, sier Stoltenberg til NTB.

I talen snakket han om klimautfordringene, som det virkelig haster med, og hvor Norge skal være en pådriver for en internasjonal avtale. Han snakket om barnedødelighet og fattigdom som skyldes at verdens rikdom og ressurser er fordelt himmelropende urettferdig. Og han snakket om fred, stabilitet og sikkerhet – blant annet med aktuelle referanser til Syria, som han er dypt bekymret for, og ikke minst Egypt.

- Vi er dypt urolige for det som skjer. Det har vært dramatiske døgn, og vi vet fortsatt ikke hvordan dette utvikler seg. Egypt kastet Mubarak og fikk en folkevalgt president, men landet har ikke noen demokratisk kultur. Verken regjering eller opposisjon har klart å finne nasjonale kompromisser som landet trenger, sa Stoltenberg.

Om hærens maktovertakelse sa han:

- Vi er opptatt av at alle parter avstår fra vold. Nå må grunnleggende rettigheter beskyttes. Det må snarest avholdes valg.

Seier mulig
På vei inn i en valgkamp som allerede har tjuvstartet, fortalte Stoltenberg ungdommene om valgkampen i 1993.

Det året var temaet for en paneldebatt på AUFs sommerleir «25 prosent – hva nå?».

- Det diskuterte vi om sommeren. I valget to måneder senere fikk vi 36,9 prosent. Vi vet også at målinger spriker, og vi vet at svært mange bestemmer seg først under innspurten av valgkampen. De har ikke bestemt seg ennå. Det er tidlig i september det gjelder, sa Stoltenberg.

Etter talen skulle Ap-lederen ta runden rundt i teltleiren, som i år huser et rekordstort antall deltakere.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.