RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg mot Irak-opptrapping

Sist oppdatert:
Å sende flere soldater til Irak er ikke løsningen, mener statsminister Jens Stoltenberg etter Bush-talen natt til torsdag.

President George W. Bush vil sende øke antall amerikanske soldater i Irak med over 20.000.

- Økt bruk av militære maktmidler er ikke løsningen, sier Jens Stoltenberg i en kommentar.

- Norge var mot invasjonen av Irak. Erfaringene tilsier at den ikke var riktig. Derfor er det ikke riktig av oss å støtte en militær opptrapping, fortsetter han.

Opplæring
Stoltenberg mener opptrappingen kan få negative følger for hele i Midtøsten.

- Nå er vi i en mye vanskeligere utgangsposisjon enn vi var. I lengden er det bare politiske samtaler og dialog som er avgjørende for hele konflikten i regionen, sier han til Nettavisen.

Han understreker at Norge vil fortsette opplæringen av irakiske politifolk.

- Norge gir et bidrag til stabiliseringen av Irak gjennom opplæring av irakernes egne styrker og politi. Den eneste varige løsningen er at Irak får sine egne styrker, sier Jens Stoltenberg.

- Intet nytt
USA-ekspert Svein Melby mener Bush ikke kom med noe vesentlig nytt i talen sin.

- Dette er for lite og kommer for sent. Det retter ikke opp en fundamentalt feilslått politikk , sier han til Nettavisen.

Svein Melby mener den amerikanske styrkeoppbyggingen i Irak var tilpasset målet om å styrte Saddam Hussein, ikke å bygge opp Irak som et demokrati.

- Det er for sent å komme med omrokeringer nå, mener han.

Mot planene
Demokratene i Kongressen går sterkt mot Bushs planer. Svein Melby tror likevel ikke Bush vil få problemer med å få gjennom beslutningen. Presidenten kan sende soldater på egen hånd, men vil trolig forsøke å få demokratenes godkjenning.

- I ytterste konsekvens kan de forkaste budsjettet. Men dersom USA mislykkes i Irak, vil de få skylden. Egentlig er demokratene ganske maktesløse, sier Melby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere