*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg mot Irak-opptrapping

Å sende flere soldater til Irak er ikke løsningen, mener statsminister Jens Stoltenberg etter Bush-talen natt til torsdag.

11.01.07 10:56

President George W. Bush vil sende øke antall amerikanske soldater i Irak med over 20.000.

- Økt bruk av militære maktmidler er ikke løsningen, sier Jens Stoltenberg i en kommentar.

- Norge var mot invasjonen av Irak. Erfaringene tilsier at den ikke var riktig. Derfor er det ikke riktig av oss å støtte en militær opptrapping, fortsetter han.

Opplæring
Stoltenberg mener opptrappingen kan få negative følger for hele i Midtøsten.

- Nå er vi i en mye vanskeligere utgangsposisjon enn vi var. I lengden er det bare politiske samtaler og dialog som er avgjørende for hele konflikten i regionen, sier han til Nettavisen.

Han understreker at Norge vil fortsette opplæringen av irakiske politifolk.

- Norge gir et bidrag til stabiliseringen av Irak gjennom opplæring av irakernes egne styrker og politi. Den eneste varige løsningen er at Irak får sine egne styrker, sier Jens Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

- Intet nytt

USA-ekspert Svein Melby mener Bush ikke kom med noe vesentlig nytt i talen sin.

- Dette er for lite og kommer for sent. Det retter ikke opp en fundamentalt feilslått politikk , sier han til Nettavisen.

Svein Melby mener den amerikanske styrkeoppbyggingen i Irak var tilpasset målet om å styrte Saddam Hussein, ikke å bygge opp Irak som et demokrati.

- Det er for sent å komme med omrokeringer nå, mener han.

Mot planene
Demokratene i Kongressen går sterkt mot Bushs planer. Svein Melby tror likevel ikke Bush vil få problemer med å få gjennom beslutningen. Presidenten kan sende soldater på egen hånd, men vil trolig forsøke å få demokratenes godkjenning.

- I ytterste konsekvens kan de forkaste budsjettet. Men dersom USA mislykkes i Irak, vil de få skylden. Egentlig er demokratene ganske maktesløse, sier Melby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.