RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg på Utøya: - Både fint og trist


NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en historiefortellingsseanse i "bakken" på Utøya i forbindelse med årets sommerleir i AUF.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en historiefortellingsseanse i "bakken" på Utøya i forbindelse med årets sommerleir i AUF. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det som alltid kommer til å prege Utøya er dobbeltheten.

Utøya (NTB-Hege Wallenius): Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg ble møtt av selfie-lystne ungdommer og klemmer da han besøkte AUFs første sommerleir på Utøya siden terroren i 2011.

Les også: Innviet nye Utøya. Fredag er sommerleiren tilbake

Den nåværende NATO-sjefen smilte da han ble ønsket velkommen av AUF-leder Mani Hussaini på landsiden torsdag ettermiddag.

På vei om bord i MS Thorbjørn, som kjørte ham til Utøya, var det mange unge AUF-ere som ville ta «selfies» med den tidligere statsministeren, Arbeiderparti-lederen og AUF-lederen, noe Stoltenberg villig stilte opp på.

I år er det første gang AUF arrangerer sommerleir på Utøya siden 69 mennesker ble drept der den 22. juli i 2011. Stoltenberg vedgår at det vekker blandede følelser å være tilbake

– Det er både fint, men også selvfølgelig trist. Det som alltid kommer til å prege Utøya, er dobbeltheten i all den gleden, ungdommeligheten og livslysten som er her, og det forferdelige som skjedde i 2011. Det kommer til å være en del av Utøyas historie i all tid fremover, sier Stoltenberg til NTB.

VENDER TILBAKE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg  på vei ut til Utøya torsdag ettermiddag. Her snakker han sammen med Trond Giske (t.v) og AUF-leder Mani Hussaini (t.h) på landsiden.

Over 1.000 påmeldte

I år har over 1.000 personer meldt seg på til årets leir på Utøya, som ligger i Hole kommune i Buskerud. Antallet er trolig rekord. Den dagen øya ble angrepet for fire år siden, var det 564 personer på øya.

– Det er uttrykk for at AUF har gjenskapt det som er så viktig for Utøya, et sted for opplevelse, politisk engasjement og troen på å forandre verden, og for at AUF-ere ikke har latt seg skremme fra å delta på ungdomsleir, men tvert imot viser enda større engasjement nå enn før, sier Stoltenberg.

PÅ VEI OVER: Jens Stoltenberg om bord på båten MS Thorbjørn på vei til Utøya torsdag.

Godt å komme tilbake

Stoltenberg var AUF-leder mellom 1985 og 1989. I løpet av sin tid fikk han AUF til å snu fra å være mot til for NATO, forsvarsalliansen som han nå er generalsekretær for.

– Jeg føler meg alltid velkommen på Utøya, og her har man ment mange forskjellige ting om NATO opp gjennom årene. Jeg er glad for at AUF tok det standpunktet de tok tilbake på 80-tallet, men det er ikke NATO som står på dagsordenen her, påpeker han smilende.

Opplevelser

På Utøya torsdag kveld deltok Stoltenberg nemlig i en historiefortelling, som ble ledet av Ap-nestleder Trond Giske, sammen med andre tidligere AUF-ledere.

Når Utøya nå er tatt i bruk igjen som politisk sommerleir, tror Stoltenberg at dagens og kommende AUF-ere går mange gode opplevelser i møte.

– Jeg er sikker på at de vil få veldig fine opplevelser her. De kommer til å treffe mange mennesker, oppleve fellesskap, få venner, lære om politikk, men også ha det fint. Så kommer de til å ta med seg det som skjedde 22. juli 2011. Det er en del av øyas identitet, sier han. (©NTB)

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere