Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenbergs tullemål

Hvor meningsfullt er et mål som ligger 43 år frem i tid?

(NA24-KOMMENTAR): I klimapolitikken er langsiktighet bra. Det er bedre å bruke tid på å få på plass robuste løsninger enn å kaste penger etter de første og beste forslagene.

Men alt har sin grense. Det er meningsløst når man i Klimameldingen setter et mål om at Norge skal bli karbonnøytralt innen 2050, slik at alle gjenværende utslipp skal oppveies gjennom tilsvarende utslippsreduksjoner i andre land.

For det første er det lettvint. Det vil ikke kreve et eneste vanskelig valg av dagens politikere. For det andre viser det en rørende naiv tro på planlegging og prognoser.

Hva visste man i1964?
Tenk over tidshorisonten: 43 år. Speilvend dette bakover i tid, og vi er tilbake i 1964. Hva ville man da vært i stand til å anslå om karbonutslippene, eller noe annet av betydning, i 2007? Praktisk talt ingenting.

Det meste var annerledes. Norge var, etter dagens standard, et fattig land. Det var ikke funnet olje i Nordsjøen. Den store fienden sett fra Vesten var ikke radikalisert islam, men kommunismen, spesielt representert ved Sovjetunionen, men også Kina.

At Kina skulle bli verdens fremste vareprodusent, og at vestlige dataselskaper skulle bruke internett for å sette ut arbeid til India - det ville knapt en science fiction-forfatter funnet på.

Internett var ikke en gang oppfunnet. Det var heller ikke PCen. Musikk kom ikke som CDer, og slett ikke som MP3-filer, men som vinylskiver. Telefonen satt fast i veggen, og man måtte stå måneder i kø for å få en. Utviklingen av IT- og kommunikasjonsteknologien har vært ufattelig.

På andre områder har teknologien skuffet i forhold til hva optimistene ville trodd i 1964. Atomkraft er ikke blitt noen dominerende energikilde. Romkappløpet, som for alvor kom i søkelyset da John F. Kennedy annonserte planene om å lande på månen, har nok ikke ført til så mye som optimistene hadde trodd. Flytrafikk er blitt utrolig billig, men hastigheten har stagnert og gått tilbake, etter at Concorden ble satt på bakken. Og bilene flyr ikke i luften, slik mange så for seg.

Bommer helt sikkert
Eksemplene over er tilfeldige. Poenget er: Den som i 1964 postulerte mål for 2007, ville bommet fullstendig på det aller meste. Like meningsløst er det at man i dag setter mål for 2050.

En essensiell faktor som oljeprisen klarer jo ingen å spå ett eller ti år frem i tid. I 1970 gikk amerikanske myndigheter ut med en tungt begrunnet prognose om at oljeprisen de neste ti årene trolig ville falle og i alle fall ikke stige mye. I 1980 var den tidoblet.

Hva kan vi i dag si om oljeprisen om 43 år, og dermed om olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel? Om norsk industri og landbruk? Om norsk velstandsuvikling? Om innvandring? Om boformer? Om revolusjonerende gjennombrudd for nye energiformer? Det ærlige svaret er: Praktisk talt ingenting.

Det er egentlig litt formildende og ærlig at finansminister Kristin Halvorsen innrømmer at man ikke har gjort noe forsøk på å regne på kostnadene knyttet til 2050-målet.

Slipper ansvar, eller?
Det er muligens et godt PR-trekk å skryte på seg verdens mest ambisiøse klimamål. Og når man legger det 43 år frem i tid, regner vel Stoltenberg og de fleste av hans regjeringskolleget med at de slipper å bli holdt ansvarlig når den tid kommer.

Det ironiske er at man slett ikke kan se bort fra at de mange medisinske fremskritt vi opplever, sørger for at nær hundre år gamle politikere blir normalt i 2050. Også det er altså utsikkert. Den som lever får se.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing
Røkke pynter med svensker
Energiske subsidiesluk
Slik taper du på børsen
Svindlere vil overta verden
Avslører luseavkastning

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden