RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenbergs verste fiasko

Sist oppdatert:
Sykelønnssaken er en større fiasko enn Odfjell-saken. Jens Stoltenberg er kastrert av Gerd Liv Valla.

(NA24-KOMMENTAR): Mandag kveld ga regjeringen opp, og la seg flat for LO. Når man nå nedsetter et utvalg for å se på sykelønnssaken, er det knapt for et fikenblad å regne.

Dette skjer bare drøye tre måneder etter at Stoltenberg-regjeringen rotet det til for seg i forbindelse med valget av styreleder i Statoil. Regjeringen lot seg presse av LO og Arbeiderpartiets venstreside, og lot John Fr. Odfjell i stikken.

Etter en ferie preget av skattemessig fribryting fra representanter for regjeringspartiene, er man nå tilbake til hverdagen – og til en enda større flause enn Odfjell-saken.

Valget av styreleder i Statoil var tross alt ikke mer enn en personalsak, selv om saken symboliserte en dypere uenighet om regjeringens næringspolitikk.

Viktig sak
Forslaget om endringer i sykelønnen er derimot en svært viktig sak med stor økonomisk betydning.

Bakgrunnen for forslaget er Norge har verdens beste sykelønnsordning, hvor staten plukker opp en stor del av regningen. Samtidig har vi et meget høyt sykefravær.

Da sykefraværet steg utover 1990-tallet, økte presset mot sykelønnsordningen. I 2001 ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om avtalen om «Inkluderende arbeidsliv». På den ene siden sørget dette for at sykelønnsordningen ble fredet. På den andre siden ble det satt opp klare mål om redusert sykefravær, lavere reell pensjonsalder og bedre yrkesdeltagelse blant funksjonshemmede.

Det er blitt fiasko på alle tre områdene.

Derfor synes ikke jeg det var urimelig at regjeringen konstaterte dette og opphevet den andre delen av IA-avtalen: Fredningen av sykelønnsordningen.

Den valgte å sende regningen bare til arbeidsgiverne og hadde vel regnet med at vennene i fagbevegelsen ville begrense protestene så lenge arbeidstagerne slapp karensdager eller egenandeler.

Feilvurderte
Her feilvurderte regjeringen. LO innså nok at dersom man godtok at denne regjeringen la økte byrder på arbeidsgiverne, ville en annen regjering kunne sende en del av sykelønnsregningen til arbeidstagerne. Bedre da å stå knallhardt på totalfredingen av sykelønnsordningen.

Enkelte observatører spurte om dette var mot eller overmot fra regjeringen. Svaret kom altså mandag kveld.

Etter denne pinlige retretten, kan man trygt konkludere med at det blir lenge til regjeringen kommer med annet enn kosmetiske endringer av sykelønnsordningen. Partene i arbeidslivet, først og fremst LO, har vetorett i norsk politikk.

En regjering som allerede satt i lommen til LO-leder Gerd Liv Valla, har nå sklidd så langt ned i fôret at den knapt skimter dagslys.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Fortjent innsidesmell
Europas viktigste politiker
Forskning eller politikk?
Riktig diagnose, tvilsom behandling
Stalin på jordet
Fremmedfrykt i næringslivet
Gjedrems gradestokk
Guru med grums i glasskula
Alt var bedre før
Kraftsosialister i forbrukerforkledning
Privatiser Posten
Det evige eksportmaset
Het sommer i Italia
Bill Clintons «tough love»
Bare noen milliarder til, please!
Børsens mørkemann
Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere