Stopper farlig drikkeflaske

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil fjerne drikkeflasken «Batman» fjernes fra norske butikkhyller. Samtidig frykter hun at andre flasker kan være giftige.

22.11.05 16:11

Miljøgiften ble nylig funnet i drikkeflasken «Batman» etter en undersøkelse gjort på oppdrag av Greenpeace.

Bjørnøy frykter at det ikke bare er Batman-flasken som er giftig. De siste årene har plastflaskene med lekre barnemotiver vært svært populære både blant barnehagebarn og skolebarn.

- Det er grunn til å tro at stoffene også finnes i andre flasker, sier informasjonskonsulent Tonje Torsgard i departementet til TV 2 Nettavisen.

Strid om lovverket
Bjørnøy har derfor bedt at Statens forurensningstilsyn (SFT) om sjekke om regelverket er godt nok i forhold til slike slike produkter.

- Miljøgifter i produkter og i omgivelsene ellers er med på å frata barn retten til en ren start på livet. Jeg har derfor satt økt fokus på det viktige arbeidet med å sikre barn en giftfri hverdag, skriver Bjørnøy i en pressemelding.

Da undersøkelsen fra Greenpeace var klar, sa Mattilsynet ikke kunne forbys på bakgrunn av gjeldende regelverk. Nå har Bjørnøy bestemt at flasken ikke skal selges mer.

- Det er helt uakseptabelt at slike stoffer finnes i denne typen produkter som er beregnet på barn og unge. Jeg har derfor sørget for at Statens forurensningstilsyn (SFT) kontakter importøren og ber dem fjerne produktet fra det norske markedet, sier miljøvernminister Bjørnøy.

Suger giften i seg
Ftalaten DEHP, som ble funnet i store mengder i drikkeflasken, i EU er klassifisert som giftig på grunn av at den kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. I Norge er derfor DEHP, i likhet med andre ftalater, forbudt i leketøy og andre sped- og småbarnsprodukter, som det er sannsynlig at barn under tre år suger eller tygger på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.