*Nettavisen* Nyheter.

Stoppet kontrakt etter avsløring

Foto: (MONTASJE)

Forsvaret har stoppet en planlagt million-kontrakt med Thales etter TV 2 Nettavisens avsløringer om at seks hæroffiserer takket ja til gratis laksetur med leverandøren.

02.02.05 19:44

- Inngåelse av kontrakten er stoppet i forbindelse med at det er kommet opp en gransking som berører vårt forretningsmessige forhold til Thales, sier oberstløytnant Dag R. Aamoth ved presse og informasjonsavdelingen i Forsvarsstaben.

Hæren tok direkte kontakt med Thales om levering av tjenester for flere millioner kroner til en kommende NATO-øvelse i Midt-Norge, i strid med Forsvarts egne regler.

Forhandlingene om kontrakten skjedde i samme periode som hærens offiserer var på tre fisketurer påspandert av Thales.

Forsvarsledelsen kom over avtalen med Thales da det ble satt i gang gransking av offiserene etter TV 2 Nettavisens avsløringer.

-I og med at det foregår en gransking valgte vi å stoppe den, sier Aamoth.

Uvanlig
Avtalen Hæren tok initiativ til i forhold til Thales er svært uvanlig, i følge Forsvarsstaben.

-Det er svært sjelden at man går direkte på en innbyder. Man kan se for seg tilfeller med tidspress der det er nødvendig, men i så fall skal det skje i dialog med forsvarsdepartementet. På bakgrunn av granskingen vil vi derfor se på dette en gang til, sier Aamoth.

I vasken
Forsvarsdepartementet sier i klare ordelag i et uvanlig krast brev til Forsvarsstaben 5. januar i år at Hæren har ikke har fulgt de formelle retningslinjene.

- Forsvaret er kommet i en uheldig situasjon, heter det i brevet, som er avgradert overfor TV 2 Nettavisen.

- Er Forsvarsstaben enig i at Hærens brudd på reglene i denne saken er uheldig?

- Det må stå for forsvarsdepartementets regning. Vi skal følge anskaffelsesreglene, og ser nå nærmere på denne saken, sier Aamoth.

Forsvarsledelsen vurderer å sende kontrakten ut på anbud, og dermed kan Thales investeringer i dette gå rett i vasken.

Erstatning
Kontrakten dreier seg om programvare og datatjenester til NATO-øvelsen Battle Griffin 2005, som starter 21. februar. Forsvarsstaben ønsker ikke å opplyse hvor mange millioner det dreier seg om, i og med at kontrakten trolig må ut på anbud.

I brevet fra departementet fikk Forsvaret klarsignal til å gjennomføre kontrakten. Departementet ga samtidig beskjed om at Hæren måtte ta regningen hvis andre leverandører som kom med erstatningskrav.

«Det er en meget uheldig situasjon for Forsvaret og dette kan føre til økte kostnader som må forberedes dekket inn dersom de parter som ikke var med i den avsluttende fase påberoper seg en mulig erstatning», heter det i brevet.

- For egen regning
I brevet fra Forsvarsdepartementet står det at Thales er i ferd med å finalsiere sitt oppdrag overfor Hæren.

Departementet gir i brevet klarsignal for at kontrakten kan gjennomføres. «De bindinger som Tradok allerede har gjort overfor bedriften og andre fører til at arbeidet må fortsette,» skriver departementet.

Likevel har Forsvaret altså valgt å stoppe den. Forsvaret vil trolig lyse ut kontrakten på anbud, og dermed kan hele avtalen gå i vasken for Thales.

Overfor TV 2 Nettavisen understreker viseadm. direktør Olaf Valeur i Thales at kontrakten ikke er underskrevet, og hevder i samme åndedrag at Thales har gjort forberedelsene til leveransen på egen regning og risiko.

Samtidig vil han ikke kommentere hvorvidt Thales vil søke erstatning dersom de nå ikke får kontrakten.

- Det får vi ta stilling til når den tid eventuelt kommer, sier Valeur.

Gransking trekker ut
Forsvarsledelsen hadde håpet å avslutte granskingen av de seks hæroffiserene som var på laksetur i Orkla forrige uke, men saken ligger ennå hos generaladvokaten til vurdering.

Hærtoppene risikerer i verste fall å bli avskjedigelse for brudd på tjenestemannsloven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.