RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storavis raljerer over Frp-Norge

Sist oppdatert:
En fransk storavis raljerer over Frps fremgang og Siv Jensens «falske smykker».

Den franske storavisen Libération publiserte tirsdag en lang artikkel om Fremskrittspartiets fremgang i Norge.

Under tittelen: «Populismen rir høyt i Norge» diskuterer journalisten Frps ekstreme suksess de siste årene, med fokus på partileder Siv Jensen.

- Falske smykker
«Med sitt blomstrete skjørt og falske smykker trer hun frem i korridorene på Stortinget, det norske parlamentet», skriver journalisten.

«Blond, mørkeblå øyne og en munn fremhevet av røde lepper – denne økonomen på 37 år er slett ingen novise i politikken», fortsetter han.

Journalisten forteller at Jensen kom inn i parlamentet i 1997, og at hun var visepresident i Fremskrittspartiet i 12 år «helt frem til grunnleggeren, Carl I. Hagen, pensjonerte seg etter å ha tronet øverst i 28 år».

- Ekstrem høyre
Journalisten i Libération karakteriserer Fremskrittspartiet som et parti «på den ekstreme høyresiden av norsk politikk», som profilerer seg «som det største partiet i det velstående skandinaviske monarkiet», heter det videre.

Frp oppnådde en historisk oppslutning på 22 prosent av stemmene i valget i september 2005, og har gjort det svært godt på de siste meningsmålingene.

Årsakene til suksessen? Siv Jensen forklarer det slik: «Folk er lei av politikk, men vi tar dem seriøst og de stoler på oss.»

Hun går ikke av veien for å kalle seg populist.

«Hvis det betyr å betyr å møte mennesker, snakke med dem og lytte til dem, ja, da er jeg populist», erklærer hun.

Ville kledd hatt
Selv tar hun artikkelen med et smil.

- Det med blomstrete skjørt stemmer ikke. Ikke bruker jeg rød leppestift heller, sier Frp-formann Siv Jensen til TV 2 Nettavisen.

- De burde kanskje lært litt mer om norske forhold, fortsetter hun.

Hun kan ikke huske om hun har snakket med journalisten fra Libération.

- Motstand mot innvandring
Men den franske avisen peker på at det også er andre årsaker til Frps suksess: Fokus på sikkerhet, motstand mot innvandring, redusering av skatter og avgifter og reduksjon i statens innblanding, kombinert med løfter om en økning i offentlige investeringer finansiert av oljefondet.

«Som en av verdens største oljeeksportører har Norge i dag et urørlig oljefond på 185 milliarder euro, som er ment å garantere fremtidige generasjoner. Men selv om den norske økonomien er god og tallet på arbeidsledige er under fire prosent, øker de sosiale ulikhetene», skriver franskmannen.

- Xenofobi
- Media har gitt oss et dårlig rykte, og sammenlikner oss med grupperinger som Nasjonal Front, men vi har ingen ting til felles med Le Pen, erklærer Per-Arne Olsen i Frp.

Men den franske avisen fastslår at xenofobi (angst for fremmede eller det ukjente) fortsatt karakteriserer Fremskrittspartiet:

«Under valgkampanjen i 2001 delte Frp-medlemmer ut en brosjyre som avbildet en kriminell under tittelen: «Gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse», påpeker journalisten.

Han har også notert seg Carl I. Hagens uttalelser i forbindelse med UDI-saken:

«Mer nylig stilte Carl Hagen spørsmålstegn ved lojaliteten til innvandrere i ansvarlige stillinger i offentlig sektor. Uttalelsene førte til kritikk fra utenriksministeren, som omtalte dem som «på grensen til rasisme».

Advarte mot islamsk invasjon
Heller ikke Muhammed-saken går upåaktet hen:

«Oppstyret rundt Muhammed-karikaturene i vinter ga Frp en mulighet til å øke ytterligere på meningsmålingene. Carl Hagen kom med anklager mot profeten og advarte mot en islamsk invasjon. I tillegg til dette har Siv Jensen krevd en tøffere innvandringspolitikk og krevd at man slutter med 'naiviteten som har ført til import av kriminalitet heller enn å hjelpe dem som trenger det'», skriver Libération.

«Talene fra Siv Jensen forfører tydeligvis velgerne», fastslår journalisten, «siden en tredjedel sier at de vil stemme på henne i 2009».

Den franske journalisten avslutter med brodd:

«Til slutt et uviktig poeng: Siv Jensen var den eneste som stemte imot en lov om kvotering av damer inn i styrene», skriver han sarkastisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere