Støre: - Jagland har gjort en god jobb

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar nobelvalget til etterretning.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar nobelvalget til etterretning. Foto: Vidar Ruud

Ap-leder Jonas Gahr Støre «tar til etterretning» at nobelkomiteen vraket Thorbjørn Jagland som leder.

03.03.15 17:05

– Vi tar til etterretning at komiteen i dag har konstituert seg og samlet seg om Kaci Kullmann Five som leder og Berit Reiss-Andersen som nestleder, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Gahr Støre roser Jagland for den jobben han har gjort.

– Jeg mener at Thorbjørn Jagland har gjort en god jobb som leder, og det er jeg sikker på at også Kaci Kullmann Five kommer til å gjøre. Det er komiteen som selv organiserer arbeidsfordelingen. Det er viktig at vi på Stortinget respekterer dette, sier Støre.

Han er ikke i tvil om at komiteen vil gjøre en god jobb.

– Den norske nobelkomité har integritet og grundighet til å vurdere mange ulike nominerte og å konkludere i sitt valg til høsten. Det er viktig at komiteen gjør dette i tråd med retningslinjene som ligger i Nobels testamente. Jeg har ingen tvil om at også denne Nobelkomiteen vil gjøre det, Gahr Støre.

– Vi har hatt «hands off» i drøftingene

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, mener Kaci Kullmann Five er godt kvalifisert for jobben som leder i Nobelkomiteen, og avviser å ha hatt noe med lederskiftet å gjøre.

Helleland fikk tirsdag spørsmål fra pressen om han skjønner at det kan oppfattes som om regjeringspartiene var involvert i at Thorbjørn Jagland slutter som leder i Nobelkomiteen.

– Vi har hatt fullstendig «hands off» i forhold til hvilke drøftinger de skal gjøre i komiteen. Jeg har verken hatt kontakt med Henrik Syse eller Kaci Kullmann Five etter at de ble utnevnt, sa Helleland.

Han legger til at han synes Five har alle kvalifikasjoner som skal til for å lede komiteen.

Også Frps Harald T. Nesvik sier han ikke har blandet seg inn i saken om nye ledere i komiteen.

– Jeg har ikke snakket med vårt medlem i Nobelkomiteen på svært, svært lenge, sier Nesvik til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.