Gå til sidens hovedinnhold

Støre hjelper fedre

Saken til de to Stavanger-barna som i sommer ble kidnappet av sin mor til Palau, blir nå tatt opp på høyeste diplomatisk nivå.

I juni i fjor tok moren med seg to av sine tre barn og flyktet til Palau. Tilbake satt de to fedrene som har barn med kvinnen, samt hennes eldste datter. Helt siden kidnappingen har de tre kjempet en intens kamp for å få barna tilbake, uten hell.

Denne uken sendte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) et brev til sin kollega på stillehavsøya Palau. TV 2 Nettavisen er blitt fortalt innholdet i brevet, som er det siste pressmiddelet norske myndigheter legger på Palau.

- Gjennom brevet viser vi en klar interesse for denne saken, sier underdirektør i konsulatseksjonen, Sjur Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Det har ikke lyktes TV 2 Nettavisen å få en kommentar fra Støre i saken.

Gir klar beskjed
I brevet, som ble sendt tidligere denne uken, skriver utenriksminister Støre at norske myndigheter følger kidnappingssaken tett. Det blir deretter gitt en beskrivelse av saken, som startet med at fedrene, som begge har barn med den samme kvinnen, fikk tilkjent den daglige omsorgen av Stavanger tingrett.

Moren til barna anket saken, men før ankebehandlingene startet, kidnappet hun to av sine tre barn, og dro fra Norge.

Barna, som er 2 og 11 år gamle, bor nå sammen med moren og hennes familie på Palau, en øystat i Stillehavet.

- Signér Haag-konvensjonen
For kort tid siden var den ene av fedrene, Bjørge Leirvik, på Palau og fikk møte sin 2 år gamle datter. Les hele historien her.

Men han ble nektet å ta jenta med seg hjem, fordi øystaten ikke har undertegnet Haag-konvensjonen for barnebortføringssaker. Dermed er det ingen automatikk i at barna kommer hjem til Norge.

Fedrene har nå startet en ny rettsprosess på Palau, for på den måten å tvinge moren til å oppgi barna.

Dette er også ett av temaene Støre tar opp i brevet. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, oppfordrer Støre Palau til å ratifisere Haag-konvensjonen snarest mulig. Skulle myndighetene på Palau ta Støres råd til etterretning vil det kunne gjøre prosessen med tilbakeføring mye enklere.

Takknemlige fedre
Fedrene, som inntil i vinter har kjempet en ensom kamp for sine barn, fikk i desember møte justisminister Knut Storberget. Statsråden ble tydelig rørt av møtet med Leirvik og Arild Warland og lovet dem all mulig hjelp. Etter det TV 2 Nettavisen vet, er brevet fra utenriksministeren et resultat av et møte mellom nettopp Storberget og Støre.

- Vi er utrolig takknemlige og glade for at vi får hjelp fra høyeste hold. Nå håper vi at myndighetene på Palau forstår at norske myndigheter engasjerer seg, og at de dermed vil ta saken på alvor, sier den andre faren, Arild Warland, til TV 2 Nettavisen.

Han håper nå at norske myndigheter vil følge saken videre, og ikke la det stoppe med brevet.

- Jeg skulle selvsagt ønske at de følger opp brevet med en telefon til utenriksministeren på Palau. Det er jo ingenting i veien for at de kan snakke sammen, om ikke fysisk, så er det jo vanlig at utenriksministere snakker sammen på telefon, sier Warland.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus