Støre med delvis støtte til Ap-kritikere

Jonas Gahr Støre holdt 1. mai-tale på Sjøvegan videregående skole i Troms. 14. juni overtar han trolig som leder for Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg.

Jonas Gahr Støre holdt 1. mai-tale på Sjøvegan videregående skole i Troms. 14. juni overtar han trolig som leder for Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet i utforbakke og SV under sperregrensen.

02.05.14 09:53

Arbeiderpartiet faller hele 3,6 prosentpoeng på en fersk meningsmåling for april. Høyre tar et stort byks fram. Ap faller omtrent 10 prosent på målingen som Sentio Research Norge har laget for Dagens Næringsliv.

Partiet går fra 35,3 prosent i mars til 31,7 prosent i april.

– Vi har gått fram på målinger over veldig lang tid, og da må vi forvente at ikke alle målinger går den veien, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til avisen.

Mange har kritisert Arbeiderpartiet både før og etter valget for å mangle en visjon eller overordnet plan for sin politikk. De har på en måte rett, mener Jonas Gahr Støre.

- På en måte rett

Kritikken gjentas i den tidligere Ap-analytikeren Aksel Braanen Sterris ferske bok «Tilbake til politikken», hvor han skriver at Ap fremsto «slitne og visjonsløse» i 2013.

– Når mange nok sier det, er det på en måte rett. Det han sier, er at de så en rekke enkeltsaker, og jeg kjenner meg igjen i det, fordi et komplisert samfunn består veldig mye av enkeltsaker, sier Støre.

Ap finanspolitiske talsmann tippes av de aller fleste som Jens Stoltenbergs etterfølger som partileder. Støre har hittil ikke lansert sitt kandidatur og heller ikke snakket mye om hvilken politisk kurs han eventuelt vil sette for partiet.

Men overfor NTB letter han nå litt på sløret.

– Politikkens oppgave og utfordring er å tegne det store bildet, fortellingen vi er en del av. Det tror jeg vi kan bli bedre på. Det er noe av det vi skal hente krefter til i den opposisjonstilværelsen vi er i nå, hvor du ikke ved alle korsveier må svare for hver enkelt sak, men kan tegne et større bilde, sier Støre.

Frihet til og frihet fra

Han ser fram til å diskutere dette videre på partiets møter fremover. Ap velger sin neste leder på landsmøtet 14. juni.

– Jeg opplever at vi er i gang med det. Jeg vil gjette på at de landsmøtene vi skal ha nå i juni og i april 2015, gir oss en god anledning til å ruste opp den delen av sosialdemokratiet.

Støre understreker at han deler Sterris synspunkter på flere områder.

– Det gjelder betydningen av et åpent parti og betydningen av en diskusjon om frihet – men da må vi snakke om frihet til og frihet fra. Det er den helheten som er i et moderne samfunn – velferdsstatens mål.

Støre understreker at man hele tiden må jobbe med velferdsstatens innretning, men legger til:

– Så er jeg også uenig med ham på flere punkter. Jeg mener det å selge sex ikke er ensbetydende med frihet. Jeg mener også at et frislipp for friskoler ikke gir bedre skoletilbud. Det er ikke erfaringen fra Sverige, som jeg mener Sterri feilaktig sier.

– Når sosialdemokratene der sier at de ikke vil endre på det, er det en erkjennelse av at slik politikk er vanskelig å endre. I dag går det 300.000 svensker i videregående skoler som kan gå konkurs. Det viktigste med det er at vi ikke behøver ende der, vi behøver ikke gå den veien.

Slo tilbake

Jonas Gahr Støre kom også inn på velferdsstatens fremtid i sin tale 1. mai i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms.

– Dette er ikke rett tid for å svekke det spleiselaget velferdsstaten er. Dette er tiden for å investere. Da må vi trekke på all vår erfaring, tenke nytt, våge politikk på nye måter for å bygge landet vårt videre, sa han, dog uten å være mer spesifikk om hvordan.

Jens Stoltenberg ble flere ganger under det åtteårige rødgrønne styret konfrontert med en angivelig mangel på visjoner for regjeringen. I en tale til Fellesforbundet i februar i fjor slo han tilbake.

– Jeg får av og til spørsmål om hva som er den rødgrønne regjeringens prosjekt, om hva som skal engasjere velgerne, sa han da.

Arbeiderpartiet faller hele 3,6 prosentpoeng på en fersk meningsmåling for april. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

– Når jeg sier at vi skal beholde Norge som en øy med lav ledighet på et opprørt hav, og noen likevel etterlyser visjoner, da sier jeg at det er i hvert fall ikke visjonene det er noe galt med, sa Stoltenberg.

Men Ap tapte valget og gjorde i fjor også historisk sett et svakt valg. Nå kan det bli Støres jobb å sørge for at den historien ikke gjentar seg.

SV under sperregrensen

Blant Arbeiderpartiets tidligere regjeringspartnere, er det ett parti som tilbake og ett som går fram i meningsmålingen.

SV står støtt et lite stykke under sperregrensa med 3,7 prosent, etter en liten nedgang på 0,1 prosentpoeng i april. Senterpartiet går tilsvarende fram og ender på 5,1 prosent.

For Høyre og de to samarbeidspartiene er målingen langt lystigere lesning. Høyre går fram hele 2,7 prosentpoeng til 28,9 prosent.

Venstre er på mange måter en av de store vinnerne på aprilmålingen, med en oppgang på om lag 35 prosent. Partiet går fram 1,5 prosentpoeng til 5,9 prosent. Kristelig Folkeparti øker oppslutningen med 0,2 prosentpoeng til 5,4 prosent.

For Fremskrittspartiet er målingen svak. Siv Jensens mannskap må tåle en nedgang på hele 1,9 prosentpoeng til 13,2 prosent.

Miljøpartiet De Grønne stiger 1,1 prosentpoeng til 3,7 prosent, mens Rødt faller 0,3 til 0,7. Andre stiger 0,3 til 1,7 prosent.

Dersom målingen hadde vært valgresultat, ville Høyre og Frp alene fått 77 mandater. Som situasjonen er i dag, ville det holdt med støtte fra enten KrF eller Venstre for å få flertall for saker i Stortinget. Sammen med samarbeidspartiene ville de to regjeringspartnerne fått 98 mandater.

De tre rødgrønne partiene ville på grunn av SVs posisjon under sperregrensen bare fått 69 mandater. Både SV og MDG ville fått to mandater dersom denne målingen var resultatet av et stortingsvalg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.