Gå til sidens hovedinnhold

Støre med Giske-stikk mot Stoltenberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre retter søkelyset mot sin forgjenger Jens Stoltenberg når det reises spørsmål om han burde forholdt seg til rykter om Trond Giske.

– Jeg skal gå en runde med meg selv om jeg burde det. La meg også si at jeg har forgjengere som burde stille seg selv det spørsmålet ganske grundig, sa Støre da han på pressekonferansen mandag fikk spørsmål om han burde konfrontert den avgåtte nestlederen Trond Giske på grunnlag av rykter om upassende oppførsel.

LES OGSÅ: Derfor hadde ikke Jonas Gahr Støre lenger tillit til Trond Giske

- Mot til å spørre mer

Dermed pekte Støre på NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg – som var Ap-leder fram til Støre ble valgt på et ekstraordinært landsmøte i juni 2014.

Støre la til at #metoo-kampanjen markerer et historisk skille – et før og nå for hva som er greit å gjøre. Selv vil han i fremtiden være mer lydhør også for rykter:

– Vi må ha mot til å spørre mer og sjekke om det er noe i disse ryktene. Metoo har trukket til side et forheng som gjør at saker som fikk passere før, ikke gjør det nå. Det er bra. Etterpåklokskap er en viktig egenskap, og kanskje burde man gjort ting annerledes, sa han.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre: - Nødvendig og riktig av Giske å gå

Stoltenbergs rådgiver Stein Hernes sier følgende på SMS til NTB:

– Varslingssaker ble håndtert av partikontoret ved partisekretæren da Jens Stoltenberg var partileder. Generalsekretær Stoltenberg går ikke inn i saker i norsk politikk og viser til at de håndteres av nåværende ledelse.

- Handler om tillit

Støre sa at han støtter Trond Giskes beslutning om å trekke seg som nestleder i partiet, og at Giske ikke har opptrådt i tråd med Arbeiderpartiets verdier.

– Det handler ikke om juss, men om tillit. Det vi nå vet, er tilstrekkelig for å si at han har oppført seg på en måte som ikke er forenlig med våre verdier og vårt regelverk, sa Ap-lederen.

De siste ukene har Arbeiderpartiet jobbet med å innhente dokumentasjon i forbindelse med et ukjent antall varslersaker.

– Vår holdning var da og nå: Vi tror på varslerne, og på samme måte har vi et ansvar for at den det varsles mot også skal få komme med sin versjon. Hovedbildet er at denne dokumentasjonen underbygger varslernes historie, sa Støre.

- Kan fortsette med en

Gahr Støre mener at Arbeiderpartiet ikke trenger noe ekstraordinært landsmøte etter at Giske trakk seg som nestleder.

Sammen med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng er Støre beredt til å «ta ansvaret framover» – sa Ap-lederen flere ganger under pressekonferansen i etterkant av sentralstyremøtet på partikontoret mandag ettermiddag.

Støre svarte et ubetinget ja på om Arbeiderpartiet kan fortsette fram til neste landsmøte med en nestleder.

– Historisk har vi hatt både to og en nestledere. Vi kan fortsette med en. Tajik, Stenseng og jeg vet hva vi har vært gjennom og hva som ligger foran oss. Vi er beredt til å ta det ansvaret, sa Støre.

Fylkeslederne delt

Fylkeslederne som NTB var i kontakt med mandag er delt i synet på om det bør holdes et ekstraordinært landsmøte etter at Giske søndag trakk seg som følge av varslersakene mot ham. Flere tar til orde for at partiet må ha to nestledere, og at det trengs et ekstraordinært landsmøte for å bygge laget og lufte ut frustrasjoner.

Støre sier at han vil være lydhør.

– Det er en krevende situasjon. Jeg er ydmyk for at hvis noen vil bruke våre vedtekter for å innkalle til et ekstraordinært landsmøte så er det helt klare prosesser for det, sier han.

Støre sier at sentralstyret ikke har gått inn for et ekstraordinært landsmøte, men at han i løpet av mandagen ville ha kontakt med fylkeslederne om også dette spørsmålet.

– Så skal vi ha et landsstyremøte i slutten av måneden. Da tror jeg vi har fått klarlagt hva vi trenger for å komme tilbake til politisk arbeid så fort som mulig, sier han.

Naturlig reaksjon

Internt i Ap – også blant fylkeslederne – er det flere som fortsatt mener at Giske-saken også handler om maktkamp. Støres versjon er at det handler om metoo-kampanjen, om det samlede bildet etter flere varslinger, og at Giskes rettsvern er ivaretatt på beste måte gjennom partiets prosesser.

Konklusjonen etter gjennomgangen av varslersakene – som ikke er ferdig behandlet – er at dokumentasjonen har styrket varslernes historier: Giske har oppført seg på en måte som ikke er forenlig med Arbeiderpartiets verdier og regelverk. Allerede 1. januar var Støres råd til Giske at han burde tre til side.

– Det er en naturlig menneskelig reaksjon at Giske har sin versjon av dette, sier Støre på spørsmål fra NTB om hva han tenker om at Giske forklarer avgangen med hensyn til familien og til partiet – og ikke som følge av manglende tillit.

Les også

100.000 Canal Digital-kunder har mistet en del av tilbudet

Kommentarer til denne saken