*Nettavisen* Nyheter.

Støre mener Frp skaper usikkerhet

STØRE OG JENSEN: Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp nå skaper usikkerhet rundt regjeringens innvandringspolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Både regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF og opposisjonen mener Frp skaper usikkerhet om hvorvidt regjeringen står samlet i asylpolitikken.

04.11.15 21:28

rbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre krever at statsminister Erna Solberg (H) kommer på banen og rydder opp.

– Statsministeren bør raskt avklare hva som er regjeringens holdning, sier Støre til NTB.

Utenfor

Fremskrittspartiet skapte ny usikkerhet om regjeringens asylpolitikk da partiets stortingsgruppe onsdag tilsynelatende vedtok å stille seg utenfor forhandlingene om et bredt forlik om asyl- og innvandringspolitikken, slik statsminister Solberg har tatt til orde for, og i stedet legge fram en lang rekke forslag om konkrete innstrammingstiltak for Stortinget.

Samme dag uttalte Solberg til NTB at «raske og tydelige innstrammingstiltak forutsetter et bredt forlik».

Kristelig Folkeparti og Venstre vegret seg onsdag for å kommentere Frps vedtak, men viser begge til Solbergs uttalelser. De påpeker også at det allerede er inngått en helhetlig avtale med regjeringen om asylpolitikken. Denne åpner for flere innstrammingstiltak som ennå ikke er iverksatt, sier partiene til NTB.

Sentrale kilder i de to partiene sa imidlertid tidligere onsdag at det ville være «svært oppsiktsvekkende» dersom Frps gruppe setter foten ned for et bredt asylforlik, skriver Dagbladet.

– Taper tid

Både Støre og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at Frps utspill fører til at verdifull tid går tapt.

– Hvis man skal få til noe, så er det viktig å sette seg ned sammen. Eller blir det fort mer retorikk enn handling, sier Vedum til NTB.

– Jeg håper de ser at det er en fordel å ha et bredt flertall for en anstendig og skikkelig asyl- og innvandringspolitikk. Det vil gi styringsro i hverdagen og mulighet til å få på plass tiltak som gir mer kontroll over situasjonen, sier han.

Også Frp-leder Siv Jensen sier det haster med å få på plass tiltak som kan bremse tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det haster. Vi må få redusert ytelsene, strammet inn på familiegjenforening, sørge for større bruk av midlertidig opphold og en lang rekke andre tiltak, sier partileder Siv Jensen til NTB.

Men å få til et bredt forlik med de andre partiene er underordnet og avhengig av de øvrige partienes vilje til å stramme inn, mener hun.

– Det vi ønsker, er en tilslutning til en innstramming av norsk asyl- og innvandringspolitikk. Jeg håper at de andre partiene ser betydningen av dette. Vi mener alvor med forslagene, sier Jensen.

Frykter utvanning

Frps gruppeleder på Stortinget, Harald Tom Nesvik, sier at et bredt forlik i seg selv ikke er noe mål.

– Det vil kunne bety en utvanning på enkelte områder. Det er tiltak knyttet til innstramming som nå er viktig, og det er det vi ønsker å få på plass, sier han.

Verken Nesvik eller Jensen ville onsdag uttale seg om hva som vil skje dersom Frp ikke får gjennomslag for sine forslag.

– Vi har nå gjort klart hva vi ønsker, så får vi se hva de andre partiene sier til det, sier Jensen.

– Vi lever i et demokrati, og det er regjeringens oppgave å administrere Stortingets vedtak, sier Nesvik.

Frp skal nå ifølge Nesvik sette seg ned og utforme konkrete forslag til tiltak som så vil bli lagt fram for Stortinget.

– Så får vi se hvor bred tilslutning vi får, sier Nesvik.

En del av innstrammingene vil være konkretiseringer av det som allerede er lagt fram i tilleggsnummeret til statsbudsjettet, der regjeringen blant annet foreslår å kutte i dagpenger, språkopplæring og andre ytelser til flyktninger. (©NTB)


Full forvirring

Det hersket onsdag forvirring om Frp vil delta i forhandlinger om et bredt forlik om innstramminger i asylpolitikken, slik statsminister Erna Solberg (H) tok til orde for i Stortingets spørretime samme dag. Der slo hun fast at «raske og tydelige innstrammingstiltak forutsetter et bredt forlik».

På partiets gruppemøte onsdag skal Frp i stedet ha vedtatt å legge fram sine konkrete forslag til innstramminger på asylfeltet for Stortinget.

I tillegg til forslagene som framkommer i tillegget til statsbudsjettet om flyktninger, vil Frp legger fram forslag om en rekke ytterligere tiltak.

– Målet om å få til et bredest mulig forlik vil kunne bety en utvanning på enkelte områder. Det er tiltak knyttet til innstramming som nå er viktig, og det er det vi ønsker å få på plass, sier Frps gruppeleder i Stortinget, Harald Tom Nesvik.

Kan få flertall uten KrF og Venstre

– Vi vil nå sette oss ned og utforme forslag til konkrete tiltak. Så blir Stortinget invitert til å ta stilling til disse, og vi håper at flest mulig partier slutter seg til det. Så får vi se hvor bred tilslutning vi får, sier han.

Det betyr trolig at partiet ikke vil delta i forhandlingene om et bredt forlik som de andre partiene på Stortinget har tatt til orde for. Ifølge Nesvik vil Frp informere statsminister Solberg om gruppemøtets beslutning senere onsdag.

Kilder i Frp sier til Klassekampen onsdag at regjeringen kan få flertall for asylinnstramminger uten at samarbeidspartiene KrF og Venstre er med. KrF har allerede reagert på flere av forslagene om å kutte i ytelsene til flyktningene i tillegget til statsbudsjettet.

Erna Solberg slår imidlertid fast overfor NTB at det er et «ikke-tema» å la KrF stå utenfor og viser til asylavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Underordnet

Det absolutt viktigste for Frp er å finne måter å bremse tilstrømmingen av flyktninger til Norge på. Hvor bredt et eventuelt forlik om asyl- og innvandringspolitikken blir, er ifølge Frp-leder Siv Jensen avhengig av de øvrige partienes «vilje til å stramme inn».

– Det er helt underordnet hvor mange som er med, sa Jensen.

Vil ha konkrete tiltak

Verken Jensen eller Nesvik ville onsdag uttale seg om hva som vil skje dersom Frp ikke får gjennom sine forslag.

– Vi lever i et demokrati, og det er regjeringens oppgave å administrere Stortingets vedtak, sier Nesvik.

– Dette er en viktig sak for store deler av det norske folk, som aner uro rundt det vi nå ser. Derfor er det forventninger om at vi leverer raske, konkrete innstrammende tiltak som bidrar til å redusere den framtidige tilstrømningen til Norge, sier Jensen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.