Støre rådes til å rendyrke seg selv

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått hard medfart for sin innsats i valgdebattene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått hard medfart for sin innsats i valgdebattene. Foto: (Skjermdump fra NRK)

Jonas Gahr Støre må ikke finne på å legge om stilen, mener tidligere Ap-rådgiver og forfatter Tarjei Skirbekk.

21.08.15 13:18

– Støre må rendyrke seg selv og holde på sin egen stil og framtoning. Det er ikke nytt at det stormer rundt hans ordbruk, retorikk og debattstil, sier Skirbekk til NTB.

Den tidligere Ap-rådgiveren som nå jobber i Statoil, er aktuell med boka «Hvordan vinne valg». Han er ikke enig med dem som hevder at Ap-lederen er svak i debatter.

– Støre er en god debattant, men han har ikke erfaring fra ungdomspolitikk og skoledebatter som mange andre politikere. Han har en annen stil enn andre politikere, sier Skirbekk.

Ligner på Gro

Han beskriver Støre som en resonnerende politiker ala Gro Harlem Brundtland og ikke som en «talepunkt-politiker».

– Spørsmål om Støre som debattant virker å ha størst interesse hos politiske motstandere og enkelte kommentatorer. Han har sin måte å være på, og det virker å være en stil som velgerne liker, sier Skirbekk.

Han avviser at Arbeiderpartiet er ille ute, tross dystre tall i Aftenpostens kommunebarometer, der partiet går tilbake 5,6 prosentpoeng til en oppslutning på 29,8 prosent.

– Målingene spriker voldsomt, og det er lenge igjen til valgdagen. De bør nok vente med å sprette champagnen i Høyres hus, sier Skirbekk.

Han viser til at velgere som i enkeltmålinger har forlatt Ap, ikke går til andre partier, men setter seg på gjerdet.

– Disse velgerne kan mobiliseres tilbake, sier han.

Hard kritikk

– Arbeiderpartiets valgkampåpning har gjort mange av partiets egne velgere usikre, skriver Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle fredag.

Han mener diskusjonen om Ap-leder Jonas Gahr Støres stil kan ha bidratt til at Ap-velgere setter seg på gjerdet. VGs Frithjof Jacobsen er inne på det samme.

I en kommentar i egen avis denne uka slo han fast at «alle snakker om hvordan Støre snakker».

– Det er debatten om hans svake punkt som dominerer valgkampens første uke. Støre er ikke god nok i kamp. Ikke så god som mange hadde forventet, anførte Jacobsen.

– Må være seg selv

En annen tidligere Ap-strateg, tidligere statssekretær og kommunikasjonsrådgiver Jan Erik Larsen, er mer på linje med Skirbekk enn aviskommentatorene i spørsmålet om Støres stil og innsats.

– Noen prøver seg med en fortelling om at han er en teknisk begavet andredivisjonsspiller som ved en feil har havnet i eliteserien. Det er en dårlig analyse, skriver han på sine egne nettsider.

– Jeg tror det ville være fatalt om Støre nå forsøkte å endre enten personlighet eller kampanjeopplegg eller begge deler. Han må være seg selv, framholder Larsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.