RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storm av avlyttingssaker

Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget vurderer klarere regelverk for «avlytting» av ansattes e-post. Datatilsynet frykter en rekke saker der arbeidsgivere ulovlig kontrollerer privat e-post.

Torsdag ble det kjent at Bazar forlag har overvåket elektronisk post, chatteprogrammer og filer på sine ansattes datamaskiner. Datatilsynet kom med knallhard kritikk av forlagssjef Øyving Hagen, og en anmeldelse kan komme i januar.

Allerede er Vinmonopolet og Redningsselskapet under politietterforskning for ulovlig å ha «avlyttet» elektronisk kommunikasjon. Flere saker er under oppseiling.

Ulovlig overvåkning
- Vi har allerede anmeldt de to sakene, og saken mot Bazar vurderer vi sterkt å anmelde. Det må komme ny informasjon på bordet fra dem i hvis vi ikke skal gjøre det. I tillegg har vi syv andre saker til vurdering, sier Knut B. Kaspersen i Datatilsynet.

Kaspersen er ikke i tvil om at flere saker hvor arbeidstakere føler seg ulovlig overvåket av arbeidsgiverne vil komme for en dag.

- Medieomtalen gjør nok at mange får en aha-opplevelse. Det er få som vet hva som er riktig og galt på området, og det er viktig at arbeidsgiverne gjør seg kjent med innholdet i regelverket.

Må informere
En huskeregel er at de ansatte skal være informert, for eksempel i arbeidskontrakten, om at arbeidsgiver ikke tillater privat e-post, eller vil kontrollere kommunikasjonen.

Datatilsynet er mer bekymret for hvordan politiet vil behandle sakene etter at anmeldelsen er levert.

- Vi blander oss overhodet ikke inn i hvordan politiet behandler sakene. Vår oppgave er å varsle justisdepartementet om at vi stadig for meldinger om denne typen saker. Men det er klart at vi har kompetanse på disse tingene, og vi får håpe at politiet tar sakene alvorlig, sier Kaspersen.

Vurderer klarere lover
Justisminister Knut Storberget (Ap) vurderer nå lovgivningen.

- Vi ser på om det er behov for en presisering av lovverket her. Det kan virke som om reglene er for generelle og skjønsmessige, sier Storberget til TV 2 Nettavisen.

Riksadvokatsembedet sier de tar sakene som nå kommer inn på alvor.

- Når Datatilsynet som tilsynsmyndighet har gått til en politianmeldelse for brudd på loven innenfor sitt sakområde, vil saken bli grundig fulgt opp, sier Morten Holmboe som er konstituert førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet.

Etterforskes
Det er politidistriktene i Asker og Bærum og Oslo som etterforsker henholdsvis saken mot Redningsselskapet og Vinmonopolet. I Oslo vil man ikke komme med noen uttalelse om saken før en gang på nyåret. I Asker og Bærum er man noe nærmere.

- Vi har brukt mye tid på å gjennomgå det skriftlige materialet i saken. Vi trenger noe utfyllende materiale fra Datatilsynet før vi går i gang med avhør i saken, sier politiadvokat Jon Leland til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at saken er kompleks, og at det først og fremst er Datatilsynet, som står som anmelder, som sitter på kompetansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere