Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget avviser Mandela

Stortingets presidentskap vil ikke slippe til Nelson Mandela på talerstolen når han besøker Norge.

SV-leder Kristin Halvorsen foreslo i et brev til Stortingets presidentskap å invitere Mandela til å ta ordet i Stortinget når han er på Norges-besøk.

Halvorsen begrunnet dette med at en Mandela-tale til Stortinget vil være en flott måte å gi 100-årsjubileet for unionsoppløsningen et utvidet, internasjonalt perspektiv.

Men flertallet i presidentskapet vil ikke fravike reglene og la Mandela tale fra Stortingets talerstol.

- Det er i tråd med vanlig praksis i Stortinget. Vi bruker ikke la andre enn stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer få adgang til å tale fra talerstolen. Det beste er å ikke gjøre unntak, sier stortingspresident Jørgen Kosmo til TV 2 Nettavisen.

SV ikke enig
SVs medlem av presidentskapet Ågot Valle er uenig, og mener Mandela er en så spesiell person at Stortinget bør gjøre et unntak.

Men hun ble nedstemt av de andre medlemmene av presidentskapet.

- Vi bør holde på prinsippene. Jeg er enig i at Nelson Mandela er en spesiell person, men Norge deler hvert år ut fredsprisen til spesielle personer, sier Kosmo.

Stortinget har bare to ganger tidligere gjort unntak og sluppet andre enn stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer til på talerstolen. Unntakene ble gjort etter annen verdenskrig for Storbritannias statsminister Winston Churchill og FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld

Hylles i Oslo
Mandela kommer til Norge for å delta på den store Arctic-konserten i Tromsø. I forbindelse med besøket skal Mandela også delta på et arrangement i Oslo, som Ap og LO arrangerer 9. juni.

Arrangementet på Sentrum Scene er kalt Oslo Rally for Health in Africa og er ment som en hyllest av Mandelas historiske innsats, og en støtte til hans arbeid mot HIV/Aids og for barns helse, ifølge Ap-leder Jens Stoltenberg.

Både ledere fra norsk samfunnsliv og flere av Arbeiderpartiets internasjonale medspillere vil holde appeller. De som stod fremst i den norske anti-apartheidbevegelsen vil være til stede, sammen med mer enn 800 deltakere fra partiet og fagbevegelsen, kirken og frivillige organisasjoner.

TV 2 Nettavisens lesere reagerte raskt i Veggavisen. Delta i debatten her.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken