RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget krever svar om overvåkning

MÅ SVARE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil trolig måtte redegjøre for overvåkningsavsløringene i Stortinet i løpet av kort tid.
MÅ SVARE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil trolig måtte redegjøre for overvåkningsavsløringene i Stortinet i løpet av kort tid. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Justisminister Anders Anundsen (Frp) må trolig redejøre for overvåkningen om kort tid.

Anundsen vil i løpet av få dager få en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet, om hva de har funnet etter at det er avslørt bruk av ulovlig mobilovervåkingsutstyr i Oslo.

– Vi har jobbet i helgen og har fortsatt undersøkelsene. Så vil vi analysere materialet og sammenstille dette med Aftenpostens opplysninger, sa kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB søndag kveld.

Justisministeren vil få en rapport «tidlig i uken», ifølge Arnøy. Det vil trolig ikke gå lang tid før Anundsen så må møte i Stortinget for å redegjøre for funnene. Lederen for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) krevde dette i helgen. Det samme gjorde stortingsrepresentanter fra de fleste andre partier. Det til tross for at så godt som alle understreket at de ikke var overrasket over avsløringen av at noen tilsynelatende forsøker å overvåke norske beslutningstakere.

Det var Aftenposten som lørdag avslørte at det er plassert ut avansert teknisk utstyr som kan overvåke og avlytte mobiler. Signaler fra de såkalte IMSI-fangerne, eller falske basestasjonene, er funnet rundt Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Erna Solberg: - Hvis det er ulovlig overvåkning, vil dette straffeforfølges

Hvem har ansvar?

– Jeg vil be justisministeren og forsvarsministeren redegjøre for hvordan regjeringen vil gå fram for å redusere risikoen for avlytting og overvåking. Hvilken av sikkerhetstjenestene mener de har ansvaret for å avdekke og forebygge at slike ting skjer? Er det PST, NSM eller andre? sa Tajik lørdag.

Dermed kan det bli et møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i løpet av uka. Denne komiteen er et egnet forum dersom regjeringen skal dele informasjon med de folkevalgte uten at sensitive opplysninger legges åpent fram.

NTB får opplyst at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blir holdt oppdatert om saken og trolig vil motta rapporter fra NSM, som formelt er underlagt Forsvarsdepartementet. Men inntil videre er det Justisdepartementet som håndterer saken i regjeringen, ifølge Forsvarsdepartementet.

Les også: PSTs holdning i overvåkingssaken vekker oppsikt
Les også: - Stortinget avlyttes av hemmelig spionutstyr

Ikke undersøkt

Verken NSM, PST eller Post- og teletilsynet (PT) har undersøkt om det er satt ut såkalte IMSI-fangere rundt sentrale institusjoner.

PST-sjef Benedicte Bjørnland understreker at det er vanskelig å avdekke utstyret.

– Man kan ha med seg en koffert, sitte i en bil utenfor en bygning og sånn sett avlytte en samtale. Det ville være svært vanskelig å være på stedet og avdekke det, sa hun til NTB lørdag.

PT har innkalt til et møte med NSM og de største mobilnetteierne tirsdag og vil undersøke om man kan sette inn tekniske tiltak mot slik overvåking.

– Pinlig

Aftenposten får mye ros for å ha avslørt overvåkingsutstyret. Sikkerhetsmyndighetene, deriblant Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, får på sin side ris.

– Det er pinlig for Politiets sikkerhetstjeneste at Aftenposten gjør jobben for dem, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til NTB lørdag.

Flere politikere reagerer på uttalelser fra PST om at de ikke kan løpe rundt og lete etter slikt utstyr.

– Jeg er overrasket over at PST er så tilbakelent. Jeg ville tro det er en prioritert oppgave å unngå denne typen overvåking, sa SVs Bård Vegar Solhjell til NTB.

Også KrFs Hans Olav Syversen gjorde det klart at han forventer en mer «proaktiv» håndtering.

– Vi snakker om de mest sentrale institusjonene vi har i landet, og som behandler sensitiv informasjon, sa Syversen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere