RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget sier nei til dette opptaket

Trine Skei Grande
Trine Skei Grande Foto: Faksimile (YouTube)
Sist oppdatert:
Venstre-leder Trine Skei Grande får refs fra presidentskapet.

Venstres stortingsgruppe får kritikk fra presidentskapet for filmopptaket i stortingssalen, som Nettavisen fortalte om tirsdag, der Venstre-leder Trine Skei Grande tigger om penger til valgkampen. Saken har blitt drøftet i Stortingets presidentskap, som stiller seg kritiske til at opptaket fant sted.

Likevel ønsker ikke Venstre å slette den omstridte videoen.

- Nei, det ser jeg ingen grunn all den tid Presidentskapet ikke har uttrykt ønske om at vi fjerner den, sier Skei Grande til Nettavisen.

Uskyldig valgkampvideo
Hun mener at kritikken, særlig fra politikere som sitter i presidentskapet har vært «av en karakter man skal holde seg for god for.»

- Vedtaket og innholdet i brevet er helt greit, men formen og styrken i kritikken i media fra spesielt 1.visepresident Korsberg var av en karakter som jeg synes man skal holde seg for god for når man sitter i Presidentskapet. Det dreier seg tross alt om en uskyldig valgkampvideo, sier hun, og understreker at partiet vil sørge for å overholde de reglene som gjelder.

Flere av medlemmene i presidentskapet har reagert på Venstres opptreden, deriblant Frps Øyvind Korsberg.

- Dette er stortingssalen, landets nasjonalforsamling, og den skal ikke brukes som et privat showroom, sa Korsberg til Nettavisen tidligere i uken.

Se videoen lenger ned i saken.

Les også: Her tigger hun om penger fra stortingssalen
Les også: - Dette er innenfor

- Ikke grunn til å gi samtykke
Etter at filmopptaket ble omtalt, søkte Venstre presidentskapet på Stortinget om tillatelse til filmingen. Men nå sier Stortingets direktør Ida Børresen blankt nei til dette.

- Stortinget fører en meget restriktiv praksis når det gjelder filming i stortingssalen utenom møtene. Jeg finner derfor ikke å kunne gi etterfølgende samtykke til det aktuelle opptaket, skriver Børresen i et svarbrev til Venstres stortingsgruppe.

Børresen påpeker at de heller ikke ville sagt ja om det hadde blitt søkt på forhånd.

- Jeg anser det som klart at en søknad om å få foreta opptaket ville blitt avslått dersom den hadde blitt sendt i tråd med adgangsreglementet, skriver hun.

Se videoen her:

- Presidentskapet er kritisk
Tidligere torsdag ble Venstres filmopptak drøftet i presidentskapet.

- Saken har blitt drøftet på dagens møte i presidentskapet, og presidentskapet stiller seg kritisk til at opptaket fant sted, opplyser Børresen.

Les også: Frp: - Dette er ikke et showroom

Venstre er imidlertid uenig i kritikken.

- Vi trenger penger
I videoen sitter Skei Grande på plassen sin i stortingssalen.

- Nå har vi i fire år vært to her, jeg og Borghild. Men nå har vi planer om at vi skal bli veldig mange flere Venstre-folk. Og skal vi klare å komme gjennom den valgkampen, så må vi ha noe hjelp. Vi må ha hjelp fra frivillige, men vi trenger også hjelp til penger, sier Skei Grande, før hun fortsetter:

- Derfor spør jeg intenst om ikke du kan også kan bli med å være Venstre-venn. Det kan du bli ved å bare trykke på knappen på Venstre sine nettsider. Da gir du 100 kroner i måneden, og det kommer ikke du til å merke en gang. Men vi kommer til å merke det, sier hun.

- Etter vår mening er dette gjort på en måte med dyp respekt for salen, skriver de i sitt brev til presidentskapet, som Nettavisen omtalte tidligere torsdag.

Les også: - Vi fikk 57.058, Ap fikk 10,3 millioner

- Vi beklager det
Venstre beklager samtidig at de ikke søkte på forhånd.

- Ved en inkurie er det fra Venstres side ikke søkt om tillatelse til opptak, jfr. adgangsreglementet, punkt 5.2. Vi beklager det, står det i brevet.

De gir også en forklaring på «stuntet», og viser til en oversikt fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, der det fremgår at Venstre ved forrige valg mottok 57.058 kroner i støtte fra privatpersoner, samtidig som «Arbeiderpartiet mottok 10.335.000 kroner kroner fra fagforeninger som LO og Fagforbundet».

For bare noen måneder siden fikk stortingets 2. visepresident Akthar Chaudhry refs fra presidenskapet for en video han hadde tatt opp i stortingssalen, der han fremmet sitt kandidatur som stortingskandidat.

I etterkant ble det sendt ut et skriv til alle stortingsrepresentantene, der det ble minnet om reglene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere