*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget svelget pillekampanje

Da Stortinget avgjorde at skandalemedisinen Vioxx skulle på blå resept, sa en rekke partier at legemiddelet knapt har bivirkninger. Olav Gunnar Ballo mener Stortinget kan ha bidratt til dødsfall.

I gårsdagens avis skrev Dagsavisen at et flertall på Stortinget mener det må bli en slutt på at politikere overstyrer eksperter når det gjelder hvilke enkeltmedisiner som skal refunderes på blå resept.

Skandalemedisinen Vioxx og risikomedisinen Celebra er blant legemidlene Stortinget har behandlet direkte. Vioxx ble trukket fra markedet i hele verden i år, på grunn av livsfarlige bivirkninger. Celebra granskes nå for lignende bivirkninger.

Da Stortinget behandlet refusjon av de såkalte Cox-2-hemmerne Vioxx og Celebra i 2001, framstilte flere stortingsrepresentanter imidlertid medisinene nærmest som vidunderpiller.

Forslaget ble senere vedtatt. Arbeiderpartiet var det eneste partiet som stemte imot.

SV innrømmer i dag at partiet har vært for ukritiske i sin behandling av enkeltpreparater.

– Men vi har tross alt forsøkt å gjøre opp med en ukultur, og ikke snakke så mye om enkeltpreparater. Er det noe Stortinget har ment mye om, er det nytten av Cox-2-hemmere. Kanskje har man bidratt til enkeltdødsfall, sier SVs Olav Gunnar Ballo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.