RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GLAD: - Juryordningen har på mange måter gått ut på dato, sier Curt A. Lier, president i Norges Juristforbund.
GLAD: - Juryordningen har på mange måter gått ut på dato, sier Curt A. Lier, president i Norges Juristforbund. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Stortinget vil fjerne juryordningen i norsk rett

Sist oppdatert:
- Kan føre til færre frifinnelser i voldtektssaker, tror Curt A. Lier.

Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten og erstatte den med meddomsrett, melder Aftenposten. Dermed står en 128 år gammel rettstradisjon for fall.

- Dette er bra av flere grunner, juryordningen har på mange måter gått ut på dato, sier Curt A. Lier, president i Norges Juristforbund, til Nettavisen.

- Den største innvendingen mot juryordningen er at juryen ikke begrunner sin avgjørelse. Spesielt i saker som gjelder seksuelle overgrep ser vi at det er uheldig og det er vanskelig å få domfellelse av en jury. Det kan være mange grunner til det, men vi mistenker at uheldige holdninger til hvordan kvinner bør oppføre seg er én av grunnene. En mulig virkning av av juryordningen avskaffes, kan være at antall frifinnelser i saker som gjelder voldtekt og seksuelle overgrep går ned, tror Lier.

- Historisk! Vi klarte det. Juryordninga blir historie! tvitret Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad tirsdag kveld.

Frp endret standpunkt

Ifølge Aftenposten er det flertall for å kvitte seg med juryordningen etter at Fremskrittspartiet har endret standpunkt i saken.

Sammen med Høyre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet utgjør partiet flertallet som går inn for at en meddomsrett i stedet for en jury skal avgjøre saker i lagmannsretten. Målet med endringen er å styrke rettssikkerheten.

- En forutsetning for at vi støtter meddomsrett er at rettens avgjørelser skal begrunnes. Det vil være det viktigste tiltaket på mange år for å bedre rettssikkerheten. Det er viktig for en eventuell ankesak at man vet hvorfor man er dømt eller frikjent, sier Ulf Leirstein (Frp), som sitter i Stortingets justiskomité.

Juryen begrunner ikke sin avgjørelse.

- Stort tap for rettssikkerheten

Frode Sulland, som leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen, mener derimot det vil være et stort tap for rettssikkerheten dersom juryordningen faktisk blir avskaffet.

- Med all vår felles erfaring fra alvorlige straffesaker har vi alltid sett juryen som den ordning som sikrer oss best mot uriktige domfellelser, og det er det viktigste kriterium på rettssikkerhet, sier Sulland ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere