Straffedømt voktet Høyre

Falske vektere sto for tryggheten i Høyres Hus mens Erna Solberg ble truet.

21.11.06 22:07

En vekter som er dømt for voldtektsforsøk på mindreårige, hadde sammen med flere falske vektere ansvaret for tryggheten ved hovedkontoret til Høyre i flere år.

TV 2 Nyhetene avslørte i dag at vekterselskapet hadde full tilgang til bygget mens Høyre satt i regjering, og Erna Solberg ble utsatt for trusler.

Anmeldte lekkasje
Høsten 1998 ble statsbudsjettet for 1999 satt sammen i all hemmelighet på et bokbinderi utenfor Oslo. Ti vektere var leid inn for å passe på budsjettet. Frykten for lekkasjer til pressen var stor.

Så skjer det som ikke skulle skje; en uke før det skal offentliggjøres, trykker Dagbladet innholdet i statsbudsjettet.

Finansdepartementet anmelder lekkasjen, og politiet får sjokk da de kommer til bokbinderiet.

Under avhøret av vekterne som skulle passe på statsbudsjettet kom det frem at de var alt annet enn vektere.

I følge politiet var det flere eksjugoslaver, personer uten godkjent vekterkurs, i tillegg var ingen sjekket hos politiet og de fleste jobbet svart.

- Når de var her så visste vi ingen ting om dem. I etterkant føles det litt dumt at man betaler masse penger for kontroll som kanskje kunne vært bedre, sier Knut Helge Lundeby, som er administrerende direktør ved Lundeby & Co til TV 2 Nyhetene.

Ga blaffen
Selskapet fikk kort tid etter inndratt tillatelsen til å drive vaktselskap. Men det ga de blaffen i.

De fortsatte sin virksomhet, og en av kundene var hovedkontoret til Høyre. Partiet fikk ingen beskjed om at vaktselskapet drev ulovlig.

- De hadde vaktholdet i bygningen her, så de hadde tilgang til kontorene, både våre og de andre kontorene i huset her, sier Daglig leder i Høyres Hus, Øystein Eriksen til TV 2 Nyhetene.

Eieren av selskapet ble i 2000 dømt for seksuell omgang med en mindreårig jente. I tillegg er han dømt for brudd på våpenloven.

Sensitiv informasjon
Så mens Høyre gikk i regjering, og Erna Solberg ble utstyrt med livvakter høsten 2003, var det altså en straffedømt mann, med et ulovlig vekterselskap som voktet hovedkontoret til partiet.

- Alle bedrifter vil kunne ha informasjon som er intern eller sensitiv og da er man avhengig av at man kan stole på de som har tilgang til lokalene, sier Eriksen.

Det var kun en tilfeldig henvendelse fra skattemyndighetene, som i oktober 2003, gjorde politiet oppmerksom på at vekterselskapet hadde drevet ulovlig i fem år.

- Det er ingen tvil om at i denne bransjen så er vi som kunder helt avhengig av å ha tillit til disse selskapene. Og når de da ikke viser seg den tilliten verdig, så er det veldig alvorlig, sier Eriksen.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med eieren av det tidligere vaktselskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.