*Nettavisen* Nyheter.

Straffer nettavisene økonomisk

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Staten støtter konkurrentene med milliardbeløp, mens nettavisene får null. Hvorfor straffe det miljøvennlige alternativet?

27.03.09 11:45

De siste dagene har det vært stor debatt om Kulturrådets kutte i støtten til noen små ukeaviser, samt at enkelte papiraviser håper på mer pressestøtte under finanskrisen.

Det er vel og bra, men den største urettferdigheten er at avisene folk faktisk foretrekker - nettavisene - konsekvent blir diskriminert i alle støtteordninger.

Vi vil gjerne konkurrere, men på like vilkår. Og det er vanskelig når papiravisene mottar rundt to milliarder kroner i statsstøtte hvert eneste år!

Det er temmelig nøyaktig hele overskuddet for bransjen i 2007.

Uten støtteordninger ville altså massemediene slitt enda mer, og dette er ikke et innlegg mot støtte til norsk journalistikk.

Politikerne kan ha mange grunner for å støtte presse og kringkasting. Men det er vanskelig å forstå hvorfor de systematisk diskriminerer det mediet leserne foretrekker mer og mer.

Spesielt underlig er det konsekvent å motarbeide økonomisk det mest miljøvennlige alternativet.

I 2007 brukte nordmenn i gjennomsnitt 62 minutter om dagen på internett, og under halvparten på papiravisen (29 minutter).

Siden dengang har utviklingen fortsatt, og nettavisene er i ferd med å overta for papir. Leserne har valgt, men støtteordningene gjør at nettavisene likevel sliter økonomisk.

I motsetning til papiravisene er de gratis, og lever kun av annonseinntekter. Det er tøft i en periode med finanskrise, og utfordringen blir ikke enklere av at så godt som alle andre mediekonkurrenter får statsstøtte i en eller annen form.

De største postene er kringkastingsavgiften som gir milliarder til NRK og de ulike støtteordningene for papiravisene:

* 250 millioner kroner i pressestøtte

* 1,4 milliarder kroner for nullmoms.

Ukebladene har kjempet forgjeves for å få endret momsreglene, og har fått støtte fra ESA i at momsforskjellen ikke er rettferdig.

- Det er svært vanskelig å ha nøyaktig fasit på hvor store inntekter staten gir avkall på, men vårt anslag er at det dreier seg om cirka 1,4 milliarder kroner årlig. Det er usannsynlig behagelig for avisene at det ikke er noe fokus på pressestøtten momsfritaket innebærer, sier direktør Karen Eldbjørg Toven i Magasin- og ukepresseforeningen til Nettavisen.

Hva mener du om at presse og kringkasting får statsstøtte, mens nettavisene ikke får fem øre? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.