RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatten i Arena kultur og rådhus under Arendalsuka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatten i Arena kultur og rådhus under Arendalsuka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Støre advarer mot «en ledighet vi ikke har sett før»

Sist oppdatert:
Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer regjeringen mot å være for passiv i møtet med sterkt økende arbeidsledighet.

– Vi har ligget etter Europa hittil, men nå kommer det en ledighet vi ikke har sett før, sa Arbeiderparti-lederen i sin første replikk i partilederdebatten under Arendalsuka mandag kveld.

Han ba om at regjeringen legger til rette for at folk i truede bedrifter blir permittert istedenfor oppsagt og at den kompetansen til de som likevel mister jobben ikke forvitrer.

– Men regjeringens svar er skatteskutt. Det er bedre å være aktiv enn å være for sein, sa Ap-lederen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen svarte umiddelbart at skattereduksjoner «gir økte investeringer». Det er investeringer som skal skape nye arbeidsplasser.

Hennes regjeringssjef, statsminister Erna Solberg, oppfordret på sin side folk med gode ideer til å etablere sin egen arbeidsplass.

– Hvis du sitter inne med en god idé, så er tiden inne nå til å starte en ny bedrift. Vi gjennomfører nå tidenes satsing på innovasjon og nyskaping, sa hun.

Støre åpner for endringer i formuesskatten
På spørsmål fra statsminister Erna Solberg (H) om Ap i det hele tatt vil kutte i noen skatter uten å øke andre, åpnet Jonas Gahr Støre for å se på begrensede endringer formuesskatten.

Støre etterlyste første andre virkemidler enn redusert formuesskatt for å avhjelpe skadevirkningene av oljekrisen og for å bidra til omstillingen den norske økonomien er inne i da partilederdebatten under Arendalsuka dreide over på skatt.

Han viste til at den rødgrønne regjeringen senket selskapsskatten med ett prosentpoeng før den ble kastet ut av regjeringskontoret.

– Men hvis du vil gi skattelettelse for å skape flere arbeidsplasser – hvem er det som må betale mer? Eller er du villig til å gi netto skatelettelser, sa statsminister Erna Solberg.

Støre svarte med å etterlyse den lenge varslede skattereformen.

– Formuesskatten har noen problematiske sider ved seg, og i forbindelse denne reformen kan vi kanskje gå løs på den – men vi må se på helheten, ved å se på hele bredden, sa Ap-lederen.

Tidligere i debatten framhevet han imidlertid at generelle kutt i formuesskatten svekker evnen til omstilling i økonomien og at de på lengre sikt til bidra til å øke de sosiale forskjellene her i landet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere