RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr-Støre før pressekonferansen i arbeiderpartiets nye presserom onsdag morgen.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr-Støre før pressekonferansen i arbeiderpartiets nye presserom onsdag morgen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Støre etterlyser kamp mot sosial dumping

Sist oppdatert:
Ap-leder Jonas Gahr Støre gir regjeringen skryt for arbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet, men etterlyser mer kamp mot sosial dumping.

Det sa partilederen under Arbeiderpartiets halvårlige oppsummering onsdag.

Han trekker samtidig fram norske arbeidstakeres evne til å tilpasse seg.

– Dette er noe vi kan. 500.000 av oss skifter jobb hvert år, sier Støre, som mener det særlig trengs innsats for å møte den økende arbeidsledigheten blant unge.

Les også: - Dette er rett og slett kriminalitet på sitt verste

Støre så også utover Norges grenser i sin oppsummering. Blant annet dreier det seg om situasjonen i Midtøsten.

– Det har gått fra en arabisk vår til en kald vinter, sier han. 

Les også: - Slik soper mafia inn norske veimilliarder

– Regjeringen forstår ikke Norge

Ap-leder Jonas Gahr Støre refser regjeringens skattekutt og mener regjeringen fører en politikk som ikke forstår Norge.

Ap-lederen og den ferske partisekretæren Kjersti Stenseng holdt onsdag en halvårlig pressekonferanse for et parti som ruster seg til valgkamp. Ifølge Støre i «et lokale som skal vibrere av valgkamp».

Støre gjorde det klart at det er viktig å ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet – at det er nøkkelen til å lykkes.

– Vi mener regjeringen fører en politikk som ikke forstår Norge, fastslo Støre og lot det skinne klart gjennom at han og partiet er sterkt kritisk til regjeringens skattekutt.

– Det kan ikke dokumenteres at det har stimulerende effekt, sier Støre.

Stram økonomi

Han savner blant annet større satsing på lærere, sykehus og kollektivtransport og sier Norge må være et av få land som ikke tror at dette er riktig oppskrift. Han sier det er slående å se at det er i kommunene man ser resultatet av regjeringens skattepolitikk. Resultatet er ordførere som får stram økonomi, med blant annet skoler som vurderer å si opp lærere.

– Vi får et skille mellom et storting som kutter i skattene og kommuner som må løse dette, og som må øke dem ved å innføre eiendomsskatt.

- Vi ser spalting av Frp

Ap-leder Jonas Gahr Støre er fornøyd med at det er blitt enighet på mange viktige områder i Stortinget, men mener Frp er blitt et spaltet parti.

– Vi har sett en spalting av et regjeringsparti – Frp, fastslo Støre på partiets halvårlige pressekonferanse i Oslo onsdag. Han viste til det han mener er et Frp som både opptrer som et regjeringsparti og et løsrevet parti.

– Utviklingen svekker regjeringens autoritet og forutsigbarhet, sier Støre.

Støre la til at han synes regjeringen snakker mer og mer om Arbeiderpartiets politikk, at de ikke ser fram mot 2020, men isteden ser seg tilbake og fordeler skyld.

– Da det gikk bra i 2014, så man framover. Når det begynner å butte, ser man tilbake, sier Støre.

- Begrenset vilje til forlik

Han konstaterer også at flertallet som ble dannet høsten 2013, nå er borte, og at det dermed er mulighet for politisk flertall «andre steder».

– Vi skal være et konstruktivt opposisjonsparti, søke løsninger der vi er enige og være kritiske der vi er uenige, sier Støre.

– Men regjeringens vilje til å søke brede forlik i Stortinget har vært ganske begrenset, mente han.

Han ser samtidig positivt på at man er blitt enige om å ta Statens pensjonsfond utland ut av kull, og at det er blitt enighet om politireformen, strukturreformen for høyere utdanning og om humanitær bistand til Syria. Det er også blitt enighet om Syria-flyktninger, samt om Norges klimamål.

Støre savner imidlertid en klimaavtale med EU, enten det blir en avtale med egne mekanismer eller om den skal inn i EØS, samt en plan for hvordan Norge skal nå målene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere