*Nettavisen* Nyheter.

Strømmer til USA

Foto: (Reuters/Scanpix)

USAs befolkning passerte i går 300 millioner. Noe må det være med dette landet.

(NA24-KOMMENTAR): Befolkningsveksten i industrialiserte land avtar stor sett. I mange europeiske land er fødselstallene svært lave, og befolkningen eldes raskt. Men i USA strømmer det inn innvandrere, samtidig som fødselstallene er relativt høye.

Derfor passerte befolkningen tirsdag 300 millioner, ifølge det løpende oppdaterte anslaget på hjemmesiden til Census Bureau. Antallet øker med en person hvert 11. sekund.

Situasjonen er slett ikke problemfri. Ulovlig innvandring er et eksplosivt spørsmål i amerikansk politikk, og mange vil ha drastiske tiltak, som en mur langs grensen mot Mexico. Innvandrerne kommer i stor grad fra Latin-Amerika og Asia, og ligner i liten grad på de hvite protestantene som tradisjonelt har dannet kjernen i det amerikanske samfunnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Livet er ofte vanskelig for innvandrerne, og det er økende oppmerksomhet rundt de store forskjellene i USA. Jeg bor i Houston, og man skal være ganske hardhudet for ikke å opprøres over fattigdommen og urettferdigheten i det amerikanske samfunnet, for eksempel når det gjelder kvaliteten på skoler i velstående og fattige områder.

Ny bølge
Likevel sier den sterke befolkningsutviklingen i USA noe om at den amerikanske drømmen fortsatt har appell rundt i verden, selv om det i store deler av verden er politisk korrekt å være sterkt anti-amerikansk.

Vi ser nå en ny bølge med innvandring til USA. Rundt 1910 var 15 prosent av amerikanerne født i et annet land. Så falt andelen gradvis ned til under 5 prosent, før den begynte å øke igjen rundt 1970. I dag er andelen oppe i over 12 prosent.

De som bare ser det negative ved det amerikanske samfunnet, vil gjerne si at innvandringen dreier seg om import av underbetalt arbeidskraft for å gjøre drittjobbene.

Høy utdannelse
Det er en overforenkling. Det er riktig at det er mange innvandrere i dårlig betalte lavstatusyrker. Men det er også mange i yrker med høye krav til utdannelse og tilhørende høy lønn og status.

23 prosent av USAs kokker og 20 prosent av vaktmestrene er innvandrere. Men samtidig er 27 prosent av dem som jobber med programvare i USA innvandrere, ifølge tall fra Migration Policy Institute .

Faktisk er det slik at jo høyere teknisk utdannelse en jobb krever, jo større er innvandrerandelen. For dem som er i doktorgradsjobber er 39 prosent født utenfor USA.

Mange amerikanere ville ha godt av å se med større ydmykhet på verden utenfor egne grenser, men mange av USAs kritikere burde også tenke litt mer over hva det er som gjør dette landet til en magnet for innvandrere av mange ulike typer. Kanskje kunne det være noe å lære for begge parter?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Skattekutt - det er Sverige, det
Et land av «spekulanter»
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut
Forsikring er feigt
Når SV styrer pengene
Mindre konkurranse - lavere priser?
Frekkhetens nådegave

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag