RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strupetak på friskolene

Sist oppdatert:
Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) går drastisk til verks mot 140 friskoler.

Djupedal stanser 140 friskoler. Blant disse er også skoler som allerede er godkjent av den forrige regjeringen, men som ikke er startet opp. For skoler som John Bauer, Akademiet og Sonans er dette dårlig nytt. Også kristne skoler blir rammet.

- Regjeringen ønsker en sterk satsing på den offentlige skolen, og vil stanse den ukontrollerte veksten i antallet friskoler. Vi vil derfor gjennomgå regelverk og støtteordninger for friskolene med sikte på en innstramming, sa Djupedal på en pressekonferanse tirsdag.

Stanser
Djupedal har instruert Utdanningsdirektoratet om å stanse behandlingen av de rundt 100 søknadene om å starte nye friskoler i skoleåret 2006/2007.

Nær 40 skoler som allerede har fått godkjenning, men som ikke har tatt inn elver ennå, blir også stoppet gjennom en midlertidig bestemmelse i friskoleloven. Blant disse er 11 skoler i grunnskolen, og 26 skoler på videregående trinn.

Djupedals midlertidige lov gjør at heller ikke søknader fra kristne skoler og skoler med alternativ pedagogikk som Montesorri- og Steiner-skoler blir behandlet før en ny friskolelov er på plass i 2007.

Dette er et brudd med menneskerettighetene, raser KrF, mens Høyre anklager Djupedal for å gå til krig mot foreldre som ønsker et annet tilbud til sine barn enn den offentlige skolen .

Til sammen blir 22.000 elevplasser berørt av Djupedals dramatiske frys.

Likebehandling
- Årsaken til dette er likebehandling, sier Djupedal.

Departementet vil utrede hva som skal regnes som religiøse og pedagogiske alternativer i forbindelse med utarbeidelsen av en ny permanent lov.

- Hva som er religiøse og pedagogiske alternativer er ikke gitt i all evighet, sier SV-statsråden.

Kunnskapsministeren vil sende et forslag til ny friskolelov ut på høring høsten 2006, og varsler at det kommer et lovforslag våren 2007.

- Vi følger opp det som er sagt i valgkampen og i Soria Moria. Det er ikke noen hemmelighet at regjeringen ønsker seg en mer restriktiv lov. Vi ønsker en mangfoldig offentlig skole, sier Djupedal.

Han understreker at i og med at skolene ikke er startet opp, blir ingen elever direkte berørt av Djupedals frys.

Unntak for grendeskoler
Grendeskoler har vært svært viktig for SVs regjeringspartner Sp, og Djuepdal åpner for at enkelte grendeskoler kan bli godkjent i frys-perioden.

Han viser til at dette dreier seg om å opprettholde et skoletilbud der det er få elever, og der det gjerne er et sterkt engasjement fra foreldrene.

Ingen erstatning
De skolene som allerede er godkjent, men som nå ikke får lov til å starte opp, kan ikke vente seg en krone i erstatning for de investeringene de har gjort.

- Dette er vurdert nøye juridisk, av både regjeringsadvokaten og lovavdelingen i justisdepartementet. Skolene visste hva de rødgrønne ønsket å gjøre. Hvis noen av dem har gjort investeringer, har de gjort det på egen risiko.

Djupedal benekter at den midlertidige loven om stans av friskoler har tilbakevirkende kraft, selv om han stopper skoler som den forrige regjeringen godkjente.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere