*Nettavisen* Nyheter.

Stygg tomat, styggere politikk

Det er ikke bare i Norge landbrukspolitikken er tragikomisk.

(NA24-KOMMENTAR): Jeg har tidligere skrevet om det gjennomregulerte norske landbruket. Men det er slett ikke bare Norge som har en landbrukspolitikk preget av absurde reguleringer og kommandoøkonomi.

I USA har man i det siste kunnet lese om tomattypen UglyRipe. Den er, som navnet tilsier, ikke mye å se på. I tillegg er den dyr. Men smaken er angivelig svært god.

Mannen bak UglyRipe-tomaten, 80-årige Joseph Procacci, har jobbet lenge for å få frem en tomat som «ikke skal smake som papp». Han har også kjempet i årevis med amerikanske landbruksbyråkrater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tomatens utseende er nemlig ikke i tråd med en spesifikasjon fra 1955 som regulerer utseendet til tomater som kan sendes ut fra delstaten Florida vinterstid. Regelverket forvaltes av en lokal bransjeorganisasjon, som til nå har nektet å godkjenne Procaccis konkurrerende tomater.

Men nå meldes det at sentralmyndighetene har latt Procaccis tomater slippe gjennom et smutthull i regelverket.

Bare hjemlig etanol
Selv om den saken dermed løste seg, er det mye annet absurd i amerikansk landbrukspolitikk. For eksempel har USA en spesiell toll på import av etanol, selv om president George W. Bush stadig ivrer for mer bruk av etanol som drivstoff. Tollens eneste hensikt er å beskytte amerikanske produsenter av mais. Etanol kan produseres fra mais, men en slik produksjon er ikke konkurransedyktig med etanol produsert av sukker i for eksempel Brasil.

Men heller ikke i Europa er det fritt for absurd landbrukspolitikk. EUs landbrukspolitikk gjør at drøyt en tredjedel av unionens budsjett går til et par prosent av befolkningen, og fører til en overproduksjon som gir enorme berg av smør og innsjøer av vin.

Dumper korn i sjøen
Det er imidlertid ikke alltid bøndene som tjener på reguleringene. I Ukraina innførte myndighetene eksportkvoter på korn for å bygge opp egne kornlagre og holde prisen nede innenlands. Dette førte til at kornet råtnet i overfylte lagre, og ble dumpet i sjøen. Det ga bøndene store økonomiske tap, og siden Ukraina er en betydelig korneksportør, førte dette også til at kornprisene steg på verdensmarkedet.

Mens markedsøkonomisk tankegang vinner frem i stadig større deler av verden, preges landbruket i forbløffende grad av planøkonomisk vrakgods.

Det går ut over forbrukerne. Det går ut over skattebetalere. Det går ut over bønder i fattige land, som ikke slipper til på lukrative eksportmarkeder.

Landbrukspolitikken er styggere enn den styggeste tomat.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Giskes kunstgrep
Stadig flere lever på staten
Er din pensjon truet?
Stritt for rentestrutsene
Norge, det nye Vietnam
Kjøper feil aksjer
Data for duster
Miljø for alle penga?
Grisedyrt matforslag
Er du en struts?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.