*Nettavisen* Nyheter.

Styregrossisten slår tilbake

Eiendomskonge Christian Ringnes mener man må skille snørr og barter når man diskuterer styreverv.

07.08.06 17:11

Les NA24 på mobil

I dag startet en ny utgave av en gammel debatt om styreverv. Ifølge NRK er det 140 menn som har mer enn 20 styreverv i norske allmennaksjeselskaper. Eiendomskongen Christian Ringnes ble trukket frem som en av de virkelig store grossistene, med 90 styreverv. Også næringsminister Odd Eriksen kom med kritikk av de såkalte styregrossistene.

NA24 - din næringslivsavis

- Skriver bare under
Men dette mener Ringnes blir en alt for enkel sammenligning. Grunnen til at Ringnes har svært mange styreverv er at han driver i eiendomsbransjen. Da er ofte eiendommene som eiendomsselskapet eier organisert i egne aksjeselskap, selskap som må ha et styre.

- Vi bruker aksjeselskaper, og jeg er styreformann i alle sammen. Men det sier seg selv at dette er en del av vår daglige drift. Det skjer ikke annet i disse styrene at jeg skriver under protokollen og regnskapet, sier Ringnes til NA24.

Sjekk alle styrevervene hans her.

Eiendomsinvestoren tilkjennegir at svært store deler av hans styrearbeid ikke er særlig omfattende.

Han opplyser om at han har fem til seks styreverv eksternt, hvorav Nationaltheateret og Schibsted er av de tyngste. Ringnes mener at man må skille mellom snørr og bart når man diskuterer de såkalte styregrossistene.

- Det er kjempeviktig å skille mellom hvilke type bedrifter man sitter i styret i. En styreformann i et stort børsnotert selskap kan ikke ha mer enn tre til fire verv. Er man adm. direktør i et selskap må man ha mindre.

Klikk på bildet for å forstørre.

LES OGSÅ: Vil stoppe styregrossistene

Trenger kompetanse
Ringnes forteller at hans styreverv i medieselskapet Schibsted er et kjempearbeid.

- Og Schibsted har en svært god administrasjon, men det er mye ekstraordinære møter, og strategireiser til utlandet, sier Ringnes som mener at kompetanse har kommet helt i bakleksen.

- Min erfaring er at de mest verdifulle styremedlemmene er tidligere administrerende direktører, og som vet hva dette dreier seg om. En del av disse er i en fase av livet hvor de trapper ned sin dag til dag aktivitet. De er en berikelse. Men dette er 100 prosent personavhengig, sier Ringnes som forteller at valg av styremedlemmer blir det samme som å leie inn en rørlegger.

- De mest verdifulle av styremedlemmene er de som har gjort dette før, akkurat som du vil ansette en rørlegger som har lagt rør før, sier Ringes til NA24.

Kvinnene kommer – uansett
Styredebatten har også i stor grad handlet om antall kvinner i styrene. Det blir nå innført kvotering, og alle allmennaksjeselskap må ha 40 prosent kvinner i styrene.

- Man vil gjerne ha flere kvinner i styrene, noe jeg er for. Men skal dette være vellykket må de være flinke til å ikke ha for mange verd. De med erfaring og kunnskap, som for eksempel Berit Kjøll og Elisabeth Grieg, må si nei til fryktelig mange verv, sier Ringnes.

Han mener kvoteringen av kvinner til styrene vil føre til at en prosess som allerede er i gang vil bli fremskyndes. Det er i dag overvekt av kvinner som tar høyere økonomisk utdannelse i Norge, og flere av disse vil bekle toppstillingene i næringslivet om noen år.

- Kvotering hjelper denne prosessen i gang, men man kan ikke kaste ut babyen med badevannet. Det er svært få av styreproffene som klamrer seg til styrevervene, som man kan få inntrykk av. Mange sier svært ofte nei til forespørsler, sier Ringnes til NA24.

LES OGSÅ: Kunne ikke skjedd i Sverige

Labert betalt
Flere av de såkalte styregrossistene har styrearbeid som sin hovedjobb, men ifølge Ringnes er det heller lite betalt.

- Arbeidsbyrden er stor, særlig for styreformannen i store børsnoterte bedrifter. Det er fort snakk om en tredjedels eller fjærdels stilling. Alternativinntjeningen for flere av disse styreformennene er ofte på en million kroner, sier Ringnes. I dag er honorarene langt lavere enn dette.

- Men det kommer helt an på bedriften. Ser du på mitt selskap Eiendomsspar, som er en stor bedrift men enkel virksomhet, så er det ikke samme krav til styrearbeid som i en bedrift som Schibsted, sier Ringnes til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.