RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrkedråper før WTO-kamp

Sist oppdatert:
Det rødgrønne regjeringen trenger noe å styrke seg på i møte med WTO-diskusjonene om tollsatser, mener blant andre Natur og Ungdom.

Utenfor Stortinget i ettermiddag vanket det styrkedråper i form av økologisk melk til stortingsrepresentantene Liv Signe Navarsete (Sp) og Bjørn Jakobsen (SV) på vegne av de rødgrønne, som ennå ikke har kommet i mål med regjeringsdannelsen.

Overrakte melk
Utdelingen var det Signe Lindbråten og Aase Kristine Lundberg fra Natur og Ungdom som sto for. De krever at Norge står på kravene i WTO-forhandlingene og ikke godtar store kutt i tollbeskyttelsen for lokal, miljøvennlig matproduksjon. Nå er det Bondevik-regjeringen som forhandler, men snart skal de rødgrønne overta.

- Lokal matproduksjon er mest miljøvennlig, sier Lindbråten og Lundberg til TV 2 Nettavisen og avviser at reduserte tollsatser kommer bønder i fattige land til gode.

- De som først og fremst tjener på reduserte tollsatser er de rike, industrialiserte landene, sier de to og hevder spørsmålet blir om Norge skal legge ned miljøvennlig matproduksjon til fordel for industrijordbruk blant annet i USA.

Rykter om 50 prosent-reduksjon
De siste dagene har det versert rykter om at deler av G10, Norges forhandlingsgruppe i WTO, er blitt enige om et forslag som innebærer reduksjoner på nærmere 50 prosent på toll for viktige jordbruksvarer. Det forventes at forslaget vil presenteres på et forhandlingsmøte førskommende mandag.

Natur og Ungdom mener den norske forhandlingsgruppa ikke må gi etter for dette forslaget.

- En halvering av tollen på viktige matvarer vil føre til en rasering av den lokale matproduksjonen, sier Andreas Kokkvoll Tveit i sentralstyret til Natur og Ungdom i en pressemelding.

Tollfrihet for 48 land
Organisasjonen peker på at 48 av minst utviklede landene i verden (MUL) i dag tollfritt kan eksportere mat til Norge. Denne fordelen blir langt mindre verdt ved at Norge reduserer sine tollbarrierer. Da vil industrijordbruk i land som USA, New Zealand og Brasil utkonkurrere varer fra MUL-landene.

I tillegg til Natur og Ungdom deltok også Rød Ungdom, Norges Bygdeungdomslag, Spire, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom og Blekkulf i markeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere