RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støysjokk fra nye jagerfly

Sist oppdatert:
De amerikanske jagerflyene bråker langt mer enn tidligere kjent.

Flere tusen risikerer å bli tvangsflyttet når Norge tar i bruk sine nye jagerfly. En fersk rapport fra det amerikanske luftforsvaret avdekker at Joint Strike Fighter-flyet har et langt høyere lydnivå enn det som tidligere er kjent, skriver Dagsavisen.

JSF-flyet, også kjent som F-35 Lightning II, har et støynivå som ligger mer enn 20 desibel over dagens F-16-fly. Også det svenskeflyet fra JAS Gripen bråker trolig mer enn dagens kampfly, men likevel mindre enn det amerikanske flyet.

En økning på 10 desibel oppleves som en dobling av støyen for det menneskelige øret. Støyeksperter avisen har snakket med, sier at et lydnivå på 130 desibel, som oppgis for F-35-flyet ved lav høyde, gjør fysisk vondt.

En rapport Forsvarsbygg og SINTEF la fram i fjor visste at 3100 boliger ved Bodø, Ørland og Evenes ble ubeboelig om støynivået økte med 15 desibel. I tillegg må 2900 boliger støyisoleres. De samlede kostnadene er ventet å komme opp i 9,2 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere