RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Superministerens feilskjær

Sist oppdatert:
«Wonderboy» Støre må passe seg. På kort tid er han blitt koblet til fire brysomme saker.

Gros gullgutt Jonas Gahr Støre flyter ikke lenger bare på sin elegante fasade og skarpe hode:

I løpet av kort tid har han blitt koblet til disse sakene:

Støre og statsminister Jens Stoltenberg forsøkte å få felles venn og partifelle Jan Erik Larsen inn som ny konsernsjef i A-pressen.

UDs Kabul-gransking ikke god nok: Tirsdag ble det klart at politiet vil granske attentatet og blant annet innkalle journalistvitnene til avhør.

Gikk god for Manuela Ramin-Osmundsen: Det var Støre som til slutt overbeviste Stoltenberg om at Ramin-Osmundsen burde bli ny statsråd, forteller en svært sentral kilde i regjeringsapparatet til Nettavisen.

Ifølge NRKs dokumentar «Spillet bak OL», skal Støre sammen med statsrådene Trond Giske og Åslaug Haga ha kjempet for Tromsø-OL.

Støre skulle erklære sin støtte til Tromsø-OL i en tale og en aviskronikk, men sistnevnte ble stanset av Statsministerens kontor (SMK).

- Kjenner seg ikke igjen
- Utenriksministeren kjenner seg ikke igjen i framstillingen. Utover de vanlige diskusjonene i regjeringen har ikke Støre hatt kontakt med andre statsråder om Tromsøs OL- søknad, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Ifølge Rikter har ikke Støre hatt kronikker til klarering ved Statsministerens kontor.

- Utenriksminister Støre har forholdt seg til regjeringens normale behandling av Tromsøs OL-søknad, poengterer han.

Spørsmålet er hvordan dette påvirker folks inntrykk av Støre og hans posisjon innad i regjeringen.

- Får frysninger
Politisk redaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende kommenterer punktene slik:

- Både Støre og Stoltenberg burde vært mer bevisste på at de som statsråder har sterk uformell påvirkningskraft i en slik sak. De må gjerne være referanser, men vente til de blir kontaktet. Reaksjonene til Stoltenberg og Støre etter at dette ble en offentlig sak, vitner om at de ikke forstår hvorfor dette ble en sak. Det er rart, mener Eilertsen om A-presse-saken.

«Jeg kan se en tendens til at han blir en smule gretten i møte med negativ kritikk - og det kler ingen politiker.»

Stein Kåre Kristiansen om Jonas Gahr Støre

Om Kabul-granskningen mener Eilertsen at man burde hentet inn flere opplysninger.

- Jeg tror mange har sympati med Støres doble rolle som deltaker og menneske, og som ansvarlig i UD. Støre er troverdig når han insisterer på at lite kunne vært gjort annerledes. Men i tillegg til UDs egen gransking, ville troverdigheten til gjennomgangen stått seg på eksterne bidrag. Støre leder et system som er kjent for selvtilfredshet og manglende evne til selvkritikk, og han har ikke overbevist om at han kan endre dette.

Bergens Tidendes ekspert vil derimot ikke kritisere statsråden når det kommer til anbefalingen av Manuela Ramin-Osmundsen:

- Ramin-Osmundsen hadde en sterk bakgrunn for jobben som statsråd, og det blir galt å si at noen burde forutsett denne utgangen.

Eilertsen har ikke sett dokumentaren om prosessen som førte til at Tromsø ble norsk søknadsby til OL i 2018.

- Akkurat det fremstår som noe usikkert i øyeblikket, og jeg kan ikke kommentere det før jeg har sett dokumentaren.

- Uklokt
TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen mener Støre er i ferd med å få noen riper i lakken.

- Det var uklokt av Støre å ikke gå inn for åpen høring etter Kabul-attentatet, og det var pinlig for både ham og Stoltenberg å skulle gå god for en A-pressen-kandidat.

Men dette kan ikke regnes som så alvorlig:

- Dette rokker ikke ved han sterke posisjon, mener Kristiansen - som har registrert popularitetsmålinger som viser at pilen vender nedover.

Kristiansen mener bestemt at Støre er den statsråden som står statsministeren aller nærmest:

- Det er ikke noe som tyder på at Støre er blitt noe dårlig kort i regjering. Jeg tror dessuten han virker som en sterk og kraftfull politiker på folk flest. Men jeg kan se tendens til at han blir en smule gretten i møte med negativ kritikk - og det kler ingen politiker, legger Kristiansen til.

Støres svakhet
Ifølge Eilertsen er Støres svakhet knyttet til makt:

- Så langt er han på vei inn i rekken av Ap-politikere som har et noe uvørent forhold til makt. A-presse-saken vitner om mangel på forståelse for at folk får frysninger når de hører om Ap-topper som bedriver uformell maktutøvelse i lukkede rom, sier Eilertsen til Nettavisen.

Hun påpeker at Støre står sterkt, men at han lett kan klistres til den delen av Ap som folk flest på ingen måte identifiserer seg med.

- Blir irritert
Heller ikke Eilertsen er spesielt imponert med måten statsråd Støre takler kritikk på:

- Han har tidvis problemer med å skjule irritasjonen når han synes spørsmålene er for dumme, eller overflødige. I norsk politikk er det en egen øvelse å tåle kritikk, og regelen er at de kommer best ut som lar seg kritisere, uansett hvor urimelig det er, poengterer hun.

(Artikkelen fortsetter under).

Ifølge Eilertsen er Støre «svært viktig» for regjeringen:

- Unikt
- Støre er statsministerens mest solide og synlige kort. Styrken - og svakheten - til Støre er at han kunne vært utenriksminister i enhver norsk regjering. Han fremstår nærmest som upolitisk til tider, og er jo heller ikke kjent fra noen innenrikspolitiske konflikter.

Så legger hun til:

- Han er svært kompetent, og omverden har stadig vanskelig for å kritisere ham. Etter redegjørelsen om Afghanistan i Stortinget, var det å forvente at SV svarte på alle meldingene Støre sendte til partiet. Men, neida, ikke en lyd. Det hadde knapt gått med en annen utenriksminister.

Rådgiver Herman Stadshaug hos Renomme har følgende innspill til debatten:

- Naboen må også få en sjanse
- Man må kunne velges selv om man er utenriksministerens nabo, studievenn eller OL-favoritt. Men når man møter seg selv, eller sitt nettverk, i døra inn til forhandlingsbordet, bør man umiddelbart gjøre det klinkende klart for opinionen hvorfor man velger som man gjør, sier Stadshaug til Nettavisen.

Han mener dette handler om kommunikasjon:

- For alle oss som ikke kjenner hele dette beslutningsgrunnlaget, bør denne debatten derfor handle om evnen til å kommunisere i en habilitetskonflikt.

- Teflonbelagt Støre
Rådgiver Egil Steinsland hos Geelmuyden.Kiese (GK) sier til Nettavisen at Støre har vært «Mr Perfect» og at journalister derfor vil forsøke å finne noe rusk på ham - noe han beskriver som «kjedelig forutsigbart».

- Støre er en statsmann med en åpen innstilling til kritikk. Mannen er teflonbelagt, og det irriterer pressen at det er vanskelig å sette ham fast, mener Steinsland.

Om hans stilling internt, sier GK-rådgiveren:

Stupte i fjor
- Støre er en god nummer to etter Jens Stoltenberg. Han har selvfølgelig fått noen riper i teflonbelegget, men ingen alvorlige. Eksempler er beslutningen om ikke å trekke inn eksterne granskere i Kabul-saken – som er en merkelig vurdering. Det er alltid negativt, og det kan aldri komme noe godt ut av at folk gransker seg selv.

Fra mars til desember i fjor stupte Støres popularitet fra 78 prosent til 45 prosent, ifølge VG Nett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere