SV advarer mot ukritisk støtte til Ukraina

SKEPTISK TIL UKRAINA: SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell oppfordrer regjeringen til å se på Ukraina med et kritisk blikk.

SKEPTISK TIL UKRAINA: SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell oppfordrer regjeringen til å se på Ukraina med et kritisk blikk.

SV ber regjeringen stille strenge krav til Ukraina og bidra til å klargjøre at NATO-medlemskap er uaktuelt.

– Vi må støtte landet og folket, men også stille krav. Den midlertidige regjeringen har representanter med avskyelige meninger i sin midte og kan om få måneder vise seg å mangle legitimitet, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell til NTB.

Senere i dag holder utenriksminister Børge Brende (H) sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget. Der bør han få fram at situasjonen i Ukraina er sammensatt og kompleks. mener SV.

– Brende har vært forbilledlig klar i sin kritikk av Russland. Der støtter jeg ham fullt ut. Samtidig utfordrer jeg ham til å gå mer inn i nyansene når det gjelder Ukraina, sier Solhjell.

– Avskyelig

SV-nestlederen bruker ordet «avskyelig» om holdningene som har kommet til uttrykk gjennom representanter for nasjonalistpartiet Svoboda, som har flere ministre i den nye ukrainske regjeringen.

– Vi har eksempler på tidligere utsagn som på det nærmeste er fascistiske, og enkeltpersoner i Svoboda har kommet med klart antisemittiske ytringer. Det er ille at slikt forekommer i en regjering i et europeisk land i 2014, sier Solhjell.

Han mener den norske regjeringen må stille de samme krav til politiske reformer, menneskerettigheter og avstand til oligarker som under det forrige regimet.

– Norge må bidra økonomisk, men under klare forutsetninger. Valget må være demokratisk, menneskerettighetene må gjelde og det må stilles krav om å gjøre noe med den vidtrekkende korrupsjonen i landet, sier Solhjell.

Ikke NATO

Selv om toneangivende stemmer i Ukraina tar til orde for å orientere seg mot Vesten og søke medlemskap i NATO, advarer SV mot en slik utvikling.

– Ukraina bestemmer selv sin egen framtid, men vi kan avgjøre hvilke initiativ vi selv tar og hva slags svar vi gir. Jeg mener NATO gjør klokt i å klargjøre overfor Ukraina at medlemskap ikke er aktuelt, sier Solhjell.

– Et NATO-medlemskap nå vil være sterkt konfliktskapende overfor Russland. For at Ukraina skal bli et stabilt land, må regimet forholde seg til at det har naboer i både vest og øst, fortsetter han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.