RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV advarer mot ukritisk støtte til Ukraina

SKEPTISK TIL UKRAINA: SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell oppfordrer regjeringen til å se på Ukraina med et kritisk blikk.
SKEPTISK TIL UKRAINA: SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell oppfordrer regjeringen til å se på Ukraina med et kritisk blikk.
SV ber regjeringen stille strenge krav til Ukraina og bidra til å klargjøre at NATO-medlemskap er uaktuelt.

– Vi må støtte landet og folket, men også stille krav. Den midlertidige regjeringen har representanter med avskyelige meninger i sin midte og kan om få måneder vise seg å mangle legitimitet, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell til NTB.

Senere i dag holder utenriksminister Børge Brende (H) sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget. Der bør han få fram at situasjonen i Ukraina er sammensatt og kompleks. mener SV.

– Brende har vært forbilledlig klar i sin kritikk av Russland. Der støtter jeg ham fullt ut. Samtidig utfordrer jeg ham til å gå mer inn i nyansene når det gjelder Ukraina, sier Solhjell.

– Avskyelig

SV-nestlederen bruker ordet «avskyelig» om holdningene som har kommet til uttrykk gjennom representanter for nasjonalistpartiet Svoboda, som har flere ministre i den nye ukrainske regjeringen.

– Vi har eksempler på tidligere utsagn som på det nærmeste er fascistiske, og enkeltpersoner i Svoboda har kommet med klart antisemittiske ytringer. Det er ille at slikt forekommer i en regjering i et europeisk land i 2014, sier Solhjell.

Han mener den norske regjeringen må stille de samme krav til politiske reformer, menneskerettigheter og avstand til oligarker som under det forrige regimet.

– Norge må bidra økonomisk, men under klare forutsetninger. Valget må være demokratisk, menneskerettighetene må gjelde og det må stilles krav om å gjøre noe med den vidtrekkende korrupsjonen i landet, sier Solhjell.

Ikke NATO

Selv om toneangivende stemmer i Ukraina tar til orde for å orientere seg mot Vesten og søke medlemskap i NATO, advarer SV mot en slik utvikling.

– Ukraina bestemmer selv sin egen framtid, men vi kan avgjøre hvilke initiativ vi selv tar og hva slags svar vi gir. Jeg mener NATO gjør klokt i å klargjøre overfor Ukraina at medlemskap ikke er aktuelt, sier Solhjell.

– Et NATO-medlemskap nå vil være sterkt konfliktskapende overfor Russland. For at Ukraina skal bli et stabilt land, må regimet forholde seg til at det har naboer i både vest og øst, fortsetter han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere