*Nettavisen* Nyheter.

SV ber Stortinget avgjøre bevæpning utover ett år

– Midlertidig bevæpning av politiet er en stor endring i samfunnet. Den endringen må være underlagt bedre demokratisk kontroll, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

SV ber om at midlertidig bevæpning av politiet ikke kan vare lenger enn ett år uten et vedtak i Stortinget.

Partiet fremmer tirsdag et forslag i Stortinget om at landets folkevalgte må få mer å si når det gjelder langvarig midlertidig bevæpning av politiet.

Ifølge forslaget kan midlertidig bevæpning ikke vare lenger enn ett år uten et vedtak i Stortinget.

– Midlertidig bevæpning av politiet er en stor endring i samfunnet. Den endringen må være underlagt bedre demokratisk kontroll, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

– Vi har snart hatt midlertidig bevæpning i ett år. Vi kan ikke skli over i permanent bevæpning på grunn av en vedvarende trussel. Det bør derfor etableres en sikkerhetsventil, som gir Stortinget anledning til å behandle spørsmålet, sier han.

Det var i november i fjor at Justisdepartementet ga tillatelse til midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST advarte om økende trusler mot uniformerte politifolk og soldater. Vedtaket har i ettertid blitt forlenget flere ganger. Det nåværende vedtaket varer til og med 15. oktober.

Justisdepartementet opplyser til NTB at en avgjørelse om eventuell fortsatt midlertidig bevæpning vil bli tatt onsdag eller torsdag. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Norsk politi har snart vært midlertidig bevæpnet i ett år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.