RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV-forslag koster staten 6,7 milliarder mer i trygd

Partileder Audun Lysbakken (SV) maner til kamp mot økte forskjeller.
Partileder Audun Lysbakken (SV) maner til kamp mot økte forskjeller. Foto: SV
Sist oppdatert:
SVs forslag om å øke folketrygden koster milliarder av kroner.

NETTAVISEN MENER: Å øke barnetrygden for alle er en dyr måte å bekjempe fattigdom. Dersom barnetrygden skal tilbake til 1996-nivå vil det koste anslagsvis 6,7 milliarder kroner i året.

SVs nye rapport Forskjells-Norge - forskjeller, fattigdom og fattigdom kommer med en rekke forslag for å redusere ulikhetene i Norge.

Det dyreste og minst målrettede forslaget er å øke barnetrygden til realnivået fra 1996, altså regulert i takt med prisstigningen.

Nå sier ikke rapporten i klartekst hva barnetrygden bør økes til, men det vises i rapporten til realnivået fra 1996.

Konkret står det: «Satsene i barnetrygden bør oppjusteres årlig».

SVs utredningen drøfter både en heving tilsvarende prisstigningen, men også til å gjøre det i takt med grunnbeløpet i Folketrygden.

I dag er barnetrygden på 970 kroner måneden, mens en justering til prisnivået i 1996 vil øke den til 1.487 kroner per måned. Velger man i stedet grunnbeløpet i Folketrygden, ville den blitt på 2.182 kroner.

Med rundt 60.000 barn per årskull innebærer det en årlig ekstraregning på mellom 6,7 og 9,8 milliarder kroner i året.

For staten er dette jevngodt med skatteletter, siden det betyr en overføring fra det offentlige til private.

Det mener også SV, som i rapporten skriver at «barnetrygden kan sees på som et "skattefradrag" du mottar når du har barn».

SV-rapporten viser til at Statistisk sentralbyrå har regnet ut at man ved en økning av barnetrygden til realnivået fra 1996 «ville det vært 18.000 færre fattige barn i Norge».

Hvis det er riktig, så illustrer det hvor dyrt og lite målrettet virkemiddelet er. Hadde man heller målrettet de 6,7 milliardene direkte til familiene med fattige barn, ville det betydd 372.000 kroner i året direkte til hvert fattige barn.

Det ville ikke bare løfte dem ut av fattigdommen, men langt inn i velstanden.

Flertallet i Høyres programkomité gikk nylig inn for å fjerne barnetrygden og heller gjøre barnehage og forskole gratis, og sette inn pengene som ble til overs til direkte tiltak i skolen.

Les Nettavisen mener: Fjerner barnetrygden for gratis barnehage til alle

Barnetrygden koster samfunnet rundt 15 milliarder kroner i året, og gir alle familier 970 kroner i barnetrygd i måneden uansett om de trenger pengene eller ei. Staten krever skatt med en hånd, og deler ut trygd med den andre.

Det har i praksis vært tverrpolitisk enighet om å redusere barnetrygden over tid ved ikke å regulere opp beløpet i takt med prisstigningen. SVs forslag om å begynne å sette den opp igjen, er dårlig og lite målrettet.

Trygdelettelser på 6,7 milliarder kroner i året vil gå ut over andre gode offentlige tiltak.

Nettavisen mener at staten bør bruke trygdeordninger på de som trenger pengene, og ikke på generelle ordninger som er lite treffsikre.

Hva mener du? Bør staten heve eller senke barnetrygden?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere