*Nettavisen* Nyheter.

SV lover kamp om statskirken

SV har ikke tenkt å gi opp kampen mot statskirken.

Torsdag la Kirke- og kulturminister Trond Giske fram høringsuttalelsene som er kommet om statskirken. 57 prosent av kommunene og lokalkirkelige råd som sendte inn høringssuttalelser ønsker en videreføring av statskirkeordningen .

Giske tolker svarene som en solid støtte for å beholde statskirkeordningen.

- Det som går igjen i høringsuttalelsen er at folk føler seg utrygge på om det som nå er en åpen og inkluderende folkekirke fortsatt vil være det, sa han onsdag.

Han understreket at han selv ikke har tatt standpunkt i saken.

Stort mindretall
SVs Rolf Reikvam mener høringsuttalelsene gir grunn til å forsette partiets kamp mot statskirken.

- Høringen viser ikke noen tung majoritet mot vårt standpunkt. Et veldig stort mindretall mener relasjonene må endres, Jeg føler det er en god backing for det vi holder på med, sier han til Nettavisen.

Som det eneste av regjeringspartiene er SV klar motstander av statskirkeordningen.

Privilegier
I undersøkelsen svarer 53 prosent av menighetsrådene at de ønsker å beholde statskirkeordningen. 37 prosent mener ordningen bør avvikles, mens ti prosent havnet i kategorien «vet ikke» eller «uklassifisert».

Reikvam mener tilbakemeldingen fra menighetsrådene viser at kampen om eventuelt å avvikle statskirken langt fra er over.

-At så mange av de som sitter på privilegiene i dag er villige til å gi dem fra seg, er et sterkt signal. Jeg føler dette er en god støtte for vårt syn, sier han.

Taper
I høringssuttalelsen går nærmere 80 prosent av de som har svart inn for at Kirken fortsatt skal finansieres gjennom statlige bevilgninger.

Reikvam mener Kirken taper på en slik ordning.

- Jeg er overrasket over at Kirken ikke ser problemet med å opprettholde sine aktiviteter mens andre skal finansiere det. På sikt tror jeg det ikke vil fungere, sier Reikvam.

Grunnloven
Regjeringen vil fremme en stortingsmelding om saken senere. Dersom statskirkeordningen skal endres, må også grunnloven endres. Det krever vedtak av to ulike storting med ett stortingsvalg i mellom. Det første vedtaket må i så fall gjøres innen 1. oktober 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.