RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UORDEN I REKKENE: Lite hyggelig for SV at 16 lokallag og Sosialistisk Ungdom (SU) i Troms mister statsstøtte.
UORDEN I REKKENE: Lite hyggelig for SV at 16 lokallag og Sosialistisk Ungdom (SU) i Troms mister statsstøtte. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

SV mister statsstøtte - i 16 lokallag

Sist oppdatert:
Partiene Rødt, SV, Kystpartiet og Demokratene taper mest - Frp minst.

Partilovnemnda har fattet 123 vedtak om å holde tilbake partistøtten for 2015.

Det tapte beløpet på grunn av regelbrudd er for alle partier til sammen på vel 600.000 kroner, får NTB opplyst hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, som administrerer ordningen.

Rødt i Sør-Trøndelag går glipp av cirka 128.000 kroner, som dette fylkeslaget ville ha fått utbetalt i år dersom rapport om lagets inntekter i 2013 var blitt sendt til Statistisk sentralbyrå (SSB) i tide. Siste frist var 30. september 2014. Tilsvarende regelbrudd fører til at Rødts lokallag i 13 kommuner heller ikke får statsstøtte i år.

Enda verre går det for SV, der 16 lokallag og Sosialistisk Ungdom (SU) i Troms mister statsstøtte.

Frp taper minst

Oversikten over Partilovnemndas vedtak er nylig sendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Blant partiene representert på Stortinget ser det ut til at Fremskrittspartiet har hatt best orden på innrapportering av inntekter til SSB. Bare to lokallag i dette partiet mister den statlige partistøtten.

Tilsvarende tall for Kristelig Folkeparti er fire, Arbeiderpartiet og Høyre åtte hver, Venstre ni og Senterpartiet ti. Miljøpartiet De Grønne mister partistøtten til tre lokallag og fylkeslaget i Møre og Romsdal.

Partier i oppløsning

Oversikten fra Partilovnemnda tyder på at flere partiorganisasjoner nærmest er i oppløsning. Dette gjelder spesielt Demokratene i Norge, der ni fylkeslag, fire lokallag og ungdomsorganisasjonen mister statsstøtte i år.

Partilovnemnda, ledet av lagdommer Ørnulf Røhnebæk, har også vedtatt å holde tilbake statsstøtte til Kystpartiets fylkeslag i Aust-Agder, Vest-Agder, Sør-Trøndelag og Finnmark, i tillegg til sju av partiets lokallag og fem fylkeslag for Kystpartiets Ungdom.

Samfunnspartiet og Kristent Samlingsparti mister partistøtten til de sentrale partiledd, hvis slike fortsatt finnes. Samefolkets Parti mister årets partistøtte til lokallag i kommunene Alta, Kautokeino, Karasjok og Nesseby.

Krever gode rutiner

Partilag som bryter de fastsatte reglene, må ha «meget gode grunner» dersom de skal unngå at statsstøtten holdes tilbake. Dette går fram av Partilovnemndas brev til Rødt Sør-Trøndelag, som leverte sin rapport tre uker etter fristen: «Personskifte i ledelse og uheldige rutiner har ikke tidligere vært ansett som tilstrekkelig formildende omstendigheter. Et partilag må ha rutiner som gjør at oppgaver blir ivaretatt når ett eller flere styremedlemmer får forfall», heter det i brevet.

Statsstøtten til lokallag og fylkeslag utbetales som grunnstøtte og stemmestøtte på grunnlag av partienes stemmetall ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Sperregrensen er 4 prosent. For lokallag i kommunene er grunnstøtten i år 1.351 kroner og stemmestøtten kr 12,38 per stemme ved kommunevalget. Partienes fylkesorganisasjoner får en grunnstøtte på 49.178 kroner og en stemmestøtte på 28,73 per stemme ved fylkestingsvalget i 2011. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere