*Nettavisen* Nyheter.

SV ned, Høyre frem

Bråket rundt SV-leder Kristin Halvorsens håndtering av Israel-boikotten sender partiet ned på TV 2s ferske Gallup. Se tallene her!

10.01.06 10:54

SVs sentralstyre vedtok på mandag å fortsette boikottaksjonen mot Israel, men bråket rundt partileder Kristin Halvorsens håndtering kan koste velgere. Partiet går tilbake med 0,9 prosentpoeng og ender dermed på 9,4 prosent på TV 2-nyhetenes ferske Gallup.

Se alle tallene og statistikken her!

Kvinnene flykter
Bare to av tre velgere som stemte på SV ved valget i høst ville gjort det samme i dag. En av syv SV-velgere i høst ville i dag ha gitt sin stemme til Arbeiderpartiet, mens en av tjuefem SV-velgere ville i dag ha gitt sin stemme til Siv Jensen og Fremskrittspartiet. Det er nå færre velgere som stemte andre partier i høst som svarer at de ville ha gitt sin stemme til SV.

Kun 11 prosent av kvinnene sier i dag at de ville ha stemt SV. Det er et av de laveste tallene TNS Gallup har registrert når det gjelder kvinnelige SV-velgere på flere år.

Går til Erna
Høyre som også vært rammet av bråk den siste uken kan imidlertid puste lettet ut. Partiet går frem hele 3,1 prosentpoeng til 18,3 prosent. Partiet har ikke hatt høyere oppslutning på TV 2s målinger på nesten et år.

- Det er jo hyggelig da, det er jo det, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun kan tilfreds konstatere at partiet ikke har hatt så lojale velgere siden hun overtok som Høyre-leder for snart to år siden.

- Jeg tror det virker litt mobiliserende den diskusjonen vi har hatt, at Høyre faktisk er på vei til å snu litt på organisasjonen, sier Solberg.

Høyre henter nå flere velgere fra Fremskrittspartiet enn antall Høyrevelgere som går motsatt vei. Også mange som Venstre i høst svarer i dag at de vil gi sin stemme til Høyre. Kanskje er det nå taktiske velgere som stemte Venstre i et forsøk på å skaffe borgerlig flertall ved valget, som nå vender tilbake til Høyre.

Venstre under
Venstre faller under sperregrensa og får en oppslutning på 3,6 prosent. Tilbakegangen er på 1, 2 prosentpoeng. I hovedstadsområdet er partiet mer enn halvert siden valget, hvor tilbakegangen virker størst.

- Vi må ta oss på tak og ta det alvorlig, velgerne sin støtte er bare til låns, så vi må ta det alvorlig og vise oss verdig til det, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande til TV 2-nyhetene.

Fallet gjør at det fortsatt ville ha blitt rødt flertall på Stortinget ved et valg i dag. Arbeiderpartiet ville fått 60 mandater (- 1), SV 17 mandater (+ 2) og Senterpartiet 9 mandater (- 2). Fremskrittspartiet ville fått 38 mandater (som i dag), Høyre 32 mandater (+ 9), Kristelig Folkeparti 11 mandater (som i dag) og Venstre 2 mandater (- 8).

Hadde Venstre vært over sperregrensen hadde regjeringspartiene for første gang etter valget mistet flertallet på TV 2s gallup.

Trofaste velgere
Fremskrittspartiet går svakt tilbake med 0,8 prosentpoeng til 21,6 prosent. Partiet henter denne gang færre velgere enn på lenge som satt hjemme ved Stortingsvalget.

Men partiet har de mest trofaste velgerne, hele 84 prosent av dem som stemte på partiet sier at de ville gjort det samme i dag.

Haga ut i kulden
Et Stortingsvalg i dag ville ha sendt Senterpartileder Åslaug Haga ut av Stortinget. Hun kapret mandatet med knapp margin foran nesa på tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

Senterpartiet ville ha fått en oppslutning på 5,2 prosent, en tilbakegang på et prosentpoeng fra desember. Oppslutningen er dermed dårligere enn valgresultatet i 2001, som Åslaug Haga i fjor satte som vilkår for å ta med seg partiet inn i regjering etter valget.

Ap størst
Arbeiderpartiet går tilbake med beskjedne 0,2 prosentpoeng til 33,6 prosent. Partiet holder stillingen som landets klart største parti, oppslutningen er 0,8 prosentpoeng høyere enn hva den var ved Stortingsvalget. På tross av fremgangen ville Arbeiderpartiet fått et mandat mindre på Stortinget, dersom dette var valgresultatet. Dette fordi at partiet vil miste mange av de heldige sistemandatene de tok fra Høyre sent på valgnatten.

- Savner oss
Samlet hadde de tre regjeringspartiene en oppslutning på 53 prosent i november. Den var redusert til 50 prosent i desember, mens de i dag ikke oppnår støtte fra mer enn 48 prosent av de spurte. Høyre-leder Erna Solberg mener de allerede begynner å merke regjeringsslitasjen.

- Når man ser de som sitter i regjering i kontrast til det vi stod for i regjering, så tror jeg at det er en del velgere som savner oss, litt i det vi stod for i form av en god skolepolitikk og en stabil utenrikspolitikk, sier Solberg.

Fortsatt svart
Kristelig Folkeparti går litt frem med 0,5 prosentpoeng til 6 prosent, men partiet ligger fortsatt under resultatet fra katastrofevalget i 2005.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2-nyhetene i tidsrommet 2. - 8. januar ved telefonintervju av 959 personer. 77,2 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1 og +/- 3,5 prosentpoeng, størst for de største partiene.

Se alle tallene og statistikken her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag