SV raser:- Et budsjett som er gull for de rikeste

IKKE FORNØYD: SVs nye finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.

IKKE FORNØYD: SVs nye finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

SV mener de fattigste i Norge er den store taperen og de som får regninga i Statsbudsjettet.

12.10.17 17:49

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag formiddag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

- Dette er et statsbudsjett som er gull for de rikeste, men gråstein for de som har minst i Norge, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til Nettavisen.

Les også: Siv Jensen øker oljepengebruken med ti milliarder

- Folk flest får regninga

Kaski reagerer kraftig på prioriteringene i budsjettet.

- Regjeringen fortsetter sine viktigste prosjekter fra de siste fire årene, de gir store skattelettelser til de aller rikeste - den her gangen med Arbeiderpartiet sin velsignelse, sier hun, og påpeker:

- Mens det er folk flest og de som har minst som får regninga for de trangere tidene som vi går i møte, sier Kaski.

De som tjener mellom 750.000 til én million kroner, får i gjennomsnitt 400 kroner i skattelette, mens gruppen med millioninntekt og mer får i gjennomsnitt 1700 kroner mindre å betale i skatt.

Den laveste inntektskategorien på opp til 150.000 kroner, får i gjennomsnitt en skattelette på 100 kroner.

Gjennomsnittlig kutt i formuesskatt for gruppen med inntekt på over én million kroner, er 1.800 kroner.

Les også: MDG-Une: - Gavepakke til dem som er glad i asfalt

- Svarer ikke på utfordringene

Kaski understreker at Norge står overfor store utfordringer i tiden som kommer.

- Vi har klimaendringer som er igang, og forskjellene øker. Dette er ikke et budsjett som svarer på de utfordringene, sier hun.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

SV-toppen viser til at det også legges opp til en del kutt i Statsbudsjettet, blant annet i barnevernet.

- Det er såkalte effektiviseringskutt til blant annet sykehusene, som vi vet gjennom de siste årene har bidratt til at flere sykehus har måttet gjøre store kutt i sine budsjetter, sier Kaski, og legger til:

- Vi må huske på at det de siste fire år med kutt til de som har minst, og dette budsjettet veier ikke opp for det.

- Svik mot fattige barn

- Hvordan frykter du Norge vil utvikle seg med dette budsjettet?

- Vi ser jo at forskjellene i Norge øker, og det er en av de store utfordringene også internasjonalt. Det vi har sett i land etter land, er at forskjellene har økt og det har skapt store sosial uro og store utfordringer for et samfunn. Alle taper på økte forskjeller. Da burde det være et politisk mål for enhver regjering å lever en politikk som bidrar til å redusere forskjellene, sier Kaski.

SV-eren raser også mot at barnetrygden står stille på 970 kroner per måned. Dette beløpet har ikke økt siden 1996.

- Det er nesten 100.000 barn som vokser opp i fattigdom i Norge. Unger som blir stående utenfor og ikke får være med i fellesskapet. Dette kunne regjeringen gjort noe med. De bruker enormt mange penger i dette statsbudsjettet, men regjeringen har ikke tatt seg råd til å bekjempe barnefattigdom, sier hun.

- Kjempealvorlig

- Dette synes jeg er kjempealvorlig og de svikter disse barna. Vi vet at en økning i barnetrygden er det aller mest effektive du kan gjøre for å sikre at færre barn vokser opp i fattigdom, fortsetter Kaski.

SV skal nå finne rom til å øke barnetrygden i sitt alternative statsbudsjett.

- Vi gikk til valg på å øke barnetrygden, og det kommer vi også til å foreslå i budsjettbehandlingen i år. Vi vil ikke tilbake til 1996-nivå. Vi vil øke beløpet og sikre at færre barn vokser opp i fattigdom. Det er noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å redusere forskjellene, og for at alle unger får ta del i fellesskapet, sier hun.

Les også: Lønnstakere får 880 millioner i skattelette

- Kutter i viktige klimatiltak

Kaski er heller ikke særlig fornøyd med regjeringens miljøsatsing.

- Vi ser at de kutter i viktige klimatiltak. Det er et budsjett som innebærer at vi ikke når klimaforliket som regjeringen sa de skulle styrke. De kutter og nærmest skrinlegger satsingen på karbonfangst. Så dette er et budsjett som ikke vil kutte utslippene i Norge, mener hun.

Les også: Ap slakter pengebruk på fengsel i Nederland

Tajik: - Jobbskapingen må opp

Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun har store forventinger til budsjettet.

- Vi forventer jo at dette budsjettet tar tak i de største oppgavene for Norge nå. Det betyr at jobbskapingen må opp, klimautslippene må ned og velferden må være for alle, sier Tajik til Nettavisen.

FLERE I JOBB: Ap-nestleder Hadia Tajik er bekymret for de mange som står utenfor arbeidslivet i Norge, og håper regjeringen gjør mer med det. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Tajik sier hun er bekymret for de mange som står utenfor arbeidslivet.

- Vi ser at en av tre som er i arbeidsfør alder, likevel står utenfor arbeidslivet. Vi trenger at de er i jobb. Vi ser at ganske mange ikke fullfører videregående skole. Dette er folk som vi trenger fullfører videregående og kommer i jobb, sier hun, og legger til:

- Vårt mål er at det skal være flere i arbeid og færre på trygd. Vi må ha forventninger om regjeringen følger opp på det.

Hun er også bekymret for velferdsstaten.

- Vi vet at det blir flere som vil ha behov for velferd framover, og det er færre i yrkesaktiv alder. Regjeringen må ta det på alvor slik at velferden faktisk er for alle og holder god kvalitet, sier Tajik.

Les også: Her er lekkasjene: Tesla-avgift og skattelette for aksjeeiere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.