SV-seier over Nato

SV sørger for at Norge sier nei til Natos forespørsel om å sende spesialstyrker til Sør-Afghanistan.

18.10.06 19:08

Mer om krangelen: Holmgang 21.40

STORTINGET (Nettavisen): Utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarminister Anne-Grete Strøm-Erichsen opplyste dette på en hastik innkallt pressekonferanse på Stortinget klokka 15.00 onsdag. Opposisjonen er i harnisk både over ikke å ha blitt tatt med på råd, og over at de oppfatter det som at Sosialistisk Venstreparti nå styrer norsk utenrikspolitikk.

Rasende
Foran pressekorpset hudflettet Fremskrittspartiets formann Siv Jensen utenriksministeren for å få vite om regjeringens beslutning gjennom media og en pressekonferanse i Stortinget.

- Jeg er sjokkert, sa Jensen om fremgangsmåten.

Foto: Berit Almendingen

SV vant
- Norge har et omfattende styrkenærvær i Afghanistan, og anser ikke at vi vil endre det i dagens situasjon. Vi er innstilt på å gjennomføre hovedoppgavene i landet, nemlig å styrke den politiske utviklingen og sikre gjenoppbygging. Vi vil trappe opp vår innsats på bistandssiden, sa Støre til pressekorpset.

Regjeringen har i én måned vurdert hva de skal svare på Natos anmodning om å bidra med styrker til det urolige Sør-Afghanistan. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært for å bidra - SV mot. Og det var altså SV, partiet som på mange måter ble startet på grunn av NATO-motstand i 1961(da som SF), som vant fram. Men Arbeiderpartiets fremste menn og kvinner forsvarer beslutningen med nebb og klør.

- Dette er en situasjonsbestemt vurdering. Det er ikke slik at det er satt grenser for hvor Norge kan bidra eller hva vi kan bidra med. I den gitte situasjon føler vi at det norske engasjementet er passe, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- SVs kameler
- Dette synes jeg er leit. Dette tyder på at norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk nå styrers av SVs behov for gjennomslag på noen av sine saker. Jeg er forbauset over at regjeringen gjør dette uten å ha tatt en runde med den parlamentariske lederne på Stortinget. Det viser at kamelslukingen til Halvorsen nå bestemmer norsk utenrikspolitikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

Hun får støtte av KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Denne opptredenen er meget amatørmessig, sier Høybråten til Nettavisen.

- Bingo
Han er opprørt over at Stortingets organer ikke ble informert om regjeringens beslutning, før ved pressekonferansen i Stortingets vandrehall onsdag ettermiddag.

- Det er tydelig at anti-Nato-partiet SV har fått fullt gjennomslag, og at SV ikke har tålt nederlaget i gasskraftsaken. Vi støtter den økte vekten på bistand, men derfra til å avslå en anmoding fra våre allierte er en helt annen sak, sier han.

Også Frp-leder Siv Jensen trekker fram SVs behov for å markere seg,.

- Regjeringen spiller bingo med norske sikkerhetsinteresser. Norge må stille opp i Nato, slik Nato stiller opp for oss. Her har norsk innenrikspolitikk, styrt norsk utenrikspolitikk. Det er helt tydelig at SV har hatt behov for å markere seg etter nederlaget i gasskraftsaken, hun.

3 punkter
I en felles uttalelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen heter det at.

«1. Norge utvider ikke de militære bidrag til ISAF med spesialstyrker på det nåværende tidspunkt. Norge vil nå trappe opp den prosjektrelaterte bistanden til Afghanistan og satser på at en del av midlene innrettes mot å oppnå raske og synlige resultater for Afghanerne. Norge skal arbeide for styrking og koordinering av den internasjonale sivile innsatsen i Afghanistan.

2. Norge konsentrerer sin militære innsats i Afghanistan i nord, men kan i prinsippet delta med styrker i hele ISAFs ansvarsområde. Det foreligger heller ingen begrensninger i den type bidrag Norge kan stille, herunder spesialstyrker. Norske bidrag vil bli basert på en helhetsvurdering av behov og kapasiteter, og de forpliktelser vi har påtatt oss i forhold til andre pågående internasjonale operasjoner og en mulig framtidig FN-operasjon i Sudan/Darfur.

3. Spørsmålet om å endre det norske styrkebidraget vil bli løpende vurdert av Forsvarsministeren og Utenriksministeren, som vil komme tilbake til regjeringen når de anser det påkrevet.»

Intense kamper
Nato-styrkene i den sørlige delen av landet er midt oppe i intense kamper med Taliban, og har akutt behov for flere soldater.

Regjeringspartiet SV har vært sterkt imot å sende norske spesialstyrker til Sør-Afghanistan.

- Norge bør si nei til forespørselen fra Nato. Det foregår en brutal krig der som går hardest ut over sivilbefolkningen. Den fører til økt motstand og økt oppslutning om Taliban. Nato er i ferd med å sette seg fast, sa SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa onsdag.

Flere Svere varslet også demonstrasjoner om regjeringen sa ja til Nato. Det slipper de nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.